Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Kaupungit ja Tampere voittavat sittenkin

Eräs koronakevään suurista kertomuksista oli maaseutuasumisen uusi tuleminen. Taustalla oleva ajatus oli se, että kun etätyöt ja monipaikkaisuus eivät “pakota” ihmisiä kaupunkiin, muuttovirrat kääntyvät kohti maakuntia.

Syksyn tullen näyttää kuitenkin siltä, että huhut kaupungistumisen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja. Yksin Tampere kasvaa koronavuoden 2020 aikana yli 3000 asukkaalla. Muilla suurimmilla kaupunkiseuduilla kehitys on vastaavanlaista. Tampereen vahvuus on erityisesti siinä, että meille halutaan muuttaa kautta maan.

Myös talouden osalta tilanne on valoisampi: kaupungin tulojen ennustetaan olevan menoja suuremmat vuonna 2020, ensimmäistä kertaa vuosikausiin. Valtion väliaikaisilla koronatuilla on tässä osansa, mutta pohjatyö talouden tasapainottamiseksi on tehty Tampereella viime vuosina ihan itse.

Liialliseen itsetyytyväisyyteen ei kuitenkaan ole varaa. Tulevien vuosien taloustilanne on epävarma. Kun kaupunki kasvaa edelleen ripeästi, on vaikkapa kaikille kaupunkilaisille riittävien viheralueiden turvaaminen haastavaa, ja kävelyn sekä pyöräilyn reitit kaipaavat kohentamista. Koronan aiheuttama epävarmuus on myös vaikeuttanut kaupunkilaisten toimeentuloa ja jaksamista. Ongelmiakin siis on, ja niihin pitää löytää ratkaisuja.

Kaupungin kehitykseen on viime vuosina investoitu paljon raitiotiestä lähtien, ja tässäkin tulokset alkavat näkyä. Näivettyminen olisi ollut ilmaista, mutta ei pidemmän päälle järkevää. Kaikesta päätellen ihmiset haluavat asua nykyaikaisessa ja viihtyisässä kaupungissa, vaikka muitakin vaihtoehtoja olisi tarjolla.

Samalla ihmisten kiinnostus lähiympäristöön on kasvanut, kun viikonloppumatkailu ympäri Eurooppaa on jäänyt ainakin toistaiseksi tauolle ja aikaa vietetään kotikulmilla. Tämän myötä vaatimukset kotikaupunkia kohtaan kasvavat, ja näihin odotuksiin Tampereella halutaan vastata - valoa syksyn pimeyteen on pyritty tuomaan monin keinoin.

Huhut kaupungistumisen kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja.

Koronankin oloissa kaupungit voittavat, etenkin silloin kun niillä on vetovoimaa ja kestävä tulevaisuus. Tampereella tätä kehitystä kannattaa jatkaa.

kirjoittaja on elivoimasta ja kilpailukyvystä vastaava apulaispormestari (vihr.)