Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ovet auki epävarmuuteen

Kirkon ovet ovat auki moneen suuntaan. Tampereen seurakunnissakin on tutustuttu mielenkiinnolla Suomen ev.lut. kirkon uuteen suuntaan kohti tulevaisuutta. Pohdittu ja puntaroitu asiakirja haluaa antaa vastauksia ja askelmerkkejä tulevaan. Se on hyvä.

Samalla jään kysymään, että entä Vastaamo? Miten osaamme suunnitelmien ohella olla valmiita huomaamaan satunnaisuuksia? Ja miten kykenemme kokemaan turvallisuutta ja varmuutta, vaikka maailma on yhä monimutkaisempi ja epävarmempi?

Tämä johtaa helposti ajatukseen kaiken suunnittelun mielekkyydestä ja tarpeellisuudesta. Jos maailma on epävarma ja ennustukset eivät toteudu, niin miksi suunnitella. Itse ajattelen, että kaiken suunnittelun tärkein tavoite pitää olla mahdollisuuksien kartoittaminen ja tulevan mielikuvitteleminen. Miten asiat voisivat olla? Mikä on meidän mahdollisuutemme rakentaa hyvää tulevaisuutta?

Tulevaisuus on jatkuvassa liikkeessä. Jotkut suunnittelussa käyttämämme sanat kuitenkin viittaavat pysäyttämiseen. Esimerkiksi tilannekuva kuvaa sanana pysähtynyttä hetkeä. Tilannesuoratoisto näyttää ja kuulostaa kummalliselta sanalta ja sekin tarjoaisi vain kapean kurkistuksen hetkeen. Sen hyväksyminen, että tietoni on aina vajavainen tekee kipeää, mutta samalla se myös vapauttaa katsomaan ympärilleen ihmetellen.

Olen joskus pohtinut, että yksi tapa epävarmuudessa elämiseen on jättää suunnitelmiin pelivaraa. Vähän samalla tavalla kuin matkalle lähtiessä on hyvä olla hyvissä ajoin asemalla. Jos aikataulu on liian tiukka, niin se ei kestä punaista aaltoa matkalla.

Tämä johtaa ajatukseen, että voisinko nähdä suunnitelman maalaamattomana seinänä? Olen ehkä luonnostellut seinälle jotain aihioita tulevista asioista. Siellä voi olla aikatauluja sovituille tapahtumille ja kohtaamisille, mutta sitä ei ole maalattu valmiiksi.

Samalla jään kysymään, että entä Vastaamo?

Ajan kuluessa erilaiset sattumukset ja suunnitelmien toteutumiset värjäävät seinän ainutlaatuiseksi teokseksi.

Ovatko ovet auki epävarmuudelle ja suunnittelulle samaan aikaan?

kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja