Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Periaatteita, linjauksia ja faktoja – "Keskustan kaikilla kaduilla ei tarvitse päästä liikkumaan jokaisella värkillä"

Tampereen ydinkeskustan on oltava koko Pirkanmaan olohuone. Ei vain Kaleva–Pyynikki-välillä asuvien.

Ydinkeskustan on oltava saavutettavissa kaikilla kulkumuodoilla. Niin se onkin. Yksityisautolla keskustaan hurauttaa sujuvasti sisääntuloväylien kautta. Niitä ovat Teiskontie, Hervannan valtaväylä, Lempääläntie ja Paasikiventie.

Keskustan kaikilla kaduilla ei tarvitse päästä liikkumaan jokaisella värkillä. Autot maan alle, ihmiset maan päälle. Lyhytaikainen pysäköinti kadunvarsille, pitkäaikainen pysäköintilaitoksiin.

Keskusta ja aluekeskukset ovat hitaan liikkumisen alueita, joissa jalankulkija on kuningas. Siellä pyörälläkään ei pidä kurvailla kolmeakymppiä. Aluekeskusten välillä pitää. Jalankulku ja pyöräily on erotettava toisistaan aina kun mahdollista.

Valitessaan kulkutapaa keskivertotallaaja arvioi hintaa, vaivaa ja nopeutta. Jos valintaa halutaan ohjata, on vaikutettava niihin.

Tampere on tutkitusti kokoluokassaan maailman ruuhkattomin kaupunki. Tienkäyttömaksuilla voidaan pienentää ruuhkien syntymistä kannustamalla liikkumaan muilla kaduilla tai ruuhkattomaan aikaan. Laadukas julkinen liikenne on yksi parhaista tavoista ehkäistä ruuhkien syntyminen. En kannata ruuhkamaksuja.

Keskustan kaikilla kaduilla ei tarvitse päästä liikkumaan jokaisella värkillä.

Katutilaa ei voida kaupunkikortteleissa lisätä, mutta sitä voidaan kuitenkin järjestellä uudelleen vastaamaan muuttuvia tarpeita.

Polkupyöriin rinnastettavien sähköhärveleiden liikennekäyttö tulee lisääntymään lähivuosina huomattavasti. Niillä voidaan ratkaista myös joukkoliikenteen houkuttelevuutta heikentävä viimeisen kilometrin ongelma.

Sisääntuloväylien väliin jäävillä kaduilla on mahdollista nopeuttaa joukkoliikennettä bussikaistoilla ja lisätä vetovoimaa pysäkkiturvallisuutta ja -toimivuutta parantamalla. Näin syntyy joukkoliikennepainotteisia katuja, joista Pispalan valtatie on yksi esimerkki. Seillä voi hyvin ajaa myös yksityisautolla.

Kestäviä eli ympäristöystävällisiä kulkutapoja ovat joukkoliikenne, kävely ja pyöräily. Niiden lisääntyminen parantaa kansanterveyttä. Kestäville kulkutavoille ominaista on, että ne vaativat vähemmän katutilaa per kulkija kuin yksityisautoilu.

Elinvoiman keskeisin edellytys ovat hyvät liikenneyhteydet.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin kaupunkiympäristön palvelualueesta vastaava apulaispormestari (kok.)