Kolumni Totuus maskin takaa – "Ainoa oikea tapa johtaa maata kriisissä ja ihan tavallisenakin aikana on totuuden puhuminen"

Luottamus on ollut yksi niistä peruspilareista, joiden varaan suomalainen yhteiskunta on vuosikymmenten ajan rakentunut. Suomalaisen sanaan on voinut uskoa ja luottaa. Se mitä on luvattu, on myös pidetty.

Siinä yksi syy, miksi olemme pystyneet rakentamaan yhteiskuntaamme sellaiseksi, kun se nyt on ja miksi vaikeimmistakin tilanteista on selvitty.

Viime viikkoina kukaan ei ole voinut välttyä kuulemasta keskustelua siitä, mitä kukin on sanonut suojamaskien käytöstä, onko sanonut vai eikö ole ja mitä sanoessaan on tarkoittanut. Ainoastaan Totuus on tainnut olla hukassa.

Yhden asian käyty keskustelu on meille varmasti opettanut. Sen, kuinka tärkeää on totuuden puhuminen. Ilman totuutta ei ole luottamusta.

Suomi elää sotiemme jälkeisen ajan yhtä vaikeinta kriisiä. Jos aiomme selvitä myös tästä kriisistä ja tehdä oikeita päätöksiä, meidän tulee voida luottaa siihen, mitä meille sanotaan ja mitä asioista kerrotaan.Tarvitsemme luottamusta päättäjiin, luottamusta toisiimme.

Kun pääministeri puhuu maskeista tai kertoo, ettei ole kuullutkaan valtioneuvostossa toimivasta sateenkaariverkostosta, on meillä oikeus olettaa, että hän puhuu totta. Eikö niin?

Suomi elää sotiemme jälkeisen ajan yhtä vaikeinta kriisiä.

Faxi, vaaliraha, posti… Meillä on monia surullisia esimerkkejä siitä, miten poliittisille johtajille on käynyt heidän poiketessaan totuudesta.

Monesti myös yhtä merkittävää tai jopa merkittävämpää on se, mitä ei sanota, kuin mitä sanotaan. Totuuden synonyymi ei ole vaikeneminen.

Toivottavasti olisimme oppineet tapahtuneesta jotain. En tarkoita maskien käyttöä tai käyttämättömyyttä – maskejahan on käytettävä ja välimatkaa pidettävä!

Tarkoitan sitä, että ainoa oikea tapa johtaa maata kriisissä ja ihan tavallisenakin aikana on totuuden puhuminen.

Ainoa keino tehdä oikeita, kestäviä päätöksiä on perustaa päätökset tosiasioihin. Puhutaanpa sitten suojamaskeista, lastensuojelun tilasta, identtiteettihaasteissa kamppailevista nuorista tai raitiovaunupäätöksistä, ei voi olla sinun totuuttasi tai minun totuuttani.

Totuus ei pala tulessakaan. Tämä on meidän kaikkien hyvä muistaa.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kd.) ja kaupunginvaltuutettu

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut