Pääkirjoitus Ei luoda koronasukupolvea – "Kuntataloudenkin kannalta pahin pelko on se, että korona alkaa kerryttää piilolaskua"

Pormestari Lauri Lyly (sd.) esitteli maanantaina ehdotuksensa Tampereen kaupungin ensi vuoden talousarvioksi. Vaikka budjettia on koottu historiallisen epävakaissa ja ennalta-arvaamattomissa oloissa, olivat varsinaiset yllätykset ehdotuspaperilla vähissä.

Korona vaikuttaa kaupunkitalouteen monella tavalla. Yksinkertaistettuna sote-menot kasvavat, kunnallis- ja yhteisöverotulojen tuotto heikkenee sekä maksu- ja myyntituotot vähenevät. Suorat vaikutukset esimerkiksi tapahtumatuotantoon ja joukkoliikenteeseen näkyvät myös kaupungin kassassa. Lyly korosti, että korona tuntuu kaupungin taloudessa vielä lähivuosinakin.

Totisesta paikasta kertoo se, että maanantaina perusrauhalliselta Lylyltä kuultiin sotaista retoriikkaa. Pahimmista kesäkuun skenaarioista, jossa arvio koronaiskusta oli jo 100 miljoonassa, otettiin ”torjuntavoitto” ja nyt aletaan keskittyä koronajälkeiseen ”jälleenrakennukseen”.

Jos budjetti jälleenrakentaa, niin perustaa tehdään lapsille ja nuorille. Iso osa talonrakennusinvestoinneista menee yhä koulujen ja päiväkotien rakentamiseen ja remontoimiseen. Perusopetuksessa ryhmäkoot säilytetään ennallaan oppilasmäärän kasvun aiheuttamista paineista huolimatta. Edellisen taustalla on koulujen sisäilmaongelmien aiheuttama pakkorako, mutta jälkimmäinen on poliittinen arvovalinta.

Voi vilpittömästi toivoa, että linjaus on tulevaisuuden kannalta viisas. Loppujen lopuksi jopa kuntataloudenkin kannalta pahin pelko on se, että korona alkaa kerryttää piilolaskua, kun edessä olevien vaikeiden vuosien aikana nuoret erkaantuvat arjesta ja yhteiskunnasta. Vaarana on se, että 2020-luvun sosiaali- ja mielenterveyspalveluja kuormittavista ja työelämästä jo varhain syrjäytyneistä nuorista käytetään tulevina vuosikymmeninä termiä koronasukupolvi. Katsetta kauas tarvitaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut