Kolumni: Voiko poliisiin luottaa Elokapinan jälkeen? – "Kellään meistä ei ole aukotonta kuvaa miten tapahtumat ovat edenneet"

Jouni Ovaska

Lokakuun alussa Helsingissä järjestettiin Elokapina-nimisen yhteisön nimissä mielenosoitus, jossa mielenosoittajat katkaisivat tien luvatta.

Useita tunteja kestänyt mielenosoitus, joka sitoi huomattavasti resursseja poliisin muilta tehtäviltä, päätettiin murtaa mielenosoittajien vastarinnan ”merkittävän liikennehaitan” ja poliisin käskyjen noudattamatta jättämisen vuoksi.

Poliisin toiminta on aiheuttanut runsaasti julkista keskustelua. Kritiikkiä on kohdistettu poliisin päätökseen käyttää OC-sumutetta.

Poliisihallitus on selvittänyt tapausta ja todennut, etteivät he ole havainneet lain vastaista käytöstä poliisin puolesta. Poliisin toimintaperiaatteena on voimankäyttötilanteen välttäminen.

Tarve voimakeinojen käytölle voi kuitenkin syntyä, jos kohdehenkilö ei noudata poliisin antamia neuvoja, kehotuksia tai käskyjä.

Valtakunnansyyttäjän toimiston erikoissyyttäjä on päättänyt aloittaa asiasta esitutkinnan, jossa selvitetään poliisin toiminnan lainmukaisuutta tilanteessa.

Lähtökohtaisesti luotan Suomen poliisiin.

Mielenosoituspäivänä kirjoitin Twitteriin: ”Hyvä, että liikenne saatiin lopulta kulkemaan.” Sain tämän jälkeen palautetta, jossa minun sanottiin iloitsevan poliisiväkivallasta ja vitsailevan kansalaisten pahoinpitelyllä.

Twiittini ei ollut tarkoitettu ketään vastaan tai kenenkään puolesta. En iloitse poliisiväkivallasta enkä ivaa mielenosoittajia. On kuitenkin todettava, ettei kellään meistä ole aukotonta kuvaa, miten tapahtumat ovat edenneet. On hyvä, että asia selvitetään.

Lähtökohtaisesti luotan Suomen poliisiin. Toivottavasti voin tehdä niin tälläkin kertaa. Olen valmis korjaamaan näkemystäni, jos tarkempi tarkastelu osoittaa poliisin ylireagoineen.

Kommentit kuitenkin osoittavat, että olemme kivisellä tiellä: millä tavalla poliisi voi hoitaa työtään ilman että sen toiminta leimataan laittomaksi 17 sekunnin somevideon perusteella?

Olenkin jättänyt hallitukselle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa kysyn miten hallitus huolehtii, että kansalaisten luottamusta poliisiin vahvistetaan ja turvallisuuden tunteesta huolehditaan sekä miten poliisin luottamusta sisäministeriöön parannetaan?

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (kesk.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut