Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Sote on tärkein – "Maanantain asiat ovat isoja ja tärkeitä. Suhteellistetaan silti"

Maanantaina on Tampereella isojen talousasioiden ja suurten eurojen päivä. Aamupäivällä pormestari Lauri Lyly (sd.) esittelee ehdotustaan ensi vuoden talousarvioksi eli sitä miten kaupunki tasapainottelee kasvun aiheuttamien palvelupaineiden, työllisyyshaasteiden ja koronalaskun kanssa. Illalla kaupunginvaltuusto saa eteensä suunnitelmat ja laskelmat ratikan toisesta vaiheesta ja aloittaa todennäköisesti hyvin pitkän iltapuhteen aiheen parissa.

Maanantain asiat ovat isoja ja tärkeitä. Suhteellistetaan silti. Merkittävin ja pitkävaikutuksisin ajankohtaisasia kaupungin talouden kannalta on juuri nyt sote-ratkaisu.

Tampereen kaupungin viestintä reagoi nopeasti hallituksen tiistaiseen sote-ehdotukseen tiedotteella pormestarin kritiikistä. Lylyn mukaan edessä on ”järkyttävän kokoinen rakennemuutos”, joka voi johtaa Pirkanmaalla ”keskittyneisiin palveluihin ja ratkaisu vie myös lähipalveluista päättämisen kauemmas kansalaisista”. Ehdotuksen parannuksista huolimatta uudistuksen suurin häviäjä ovat elinvoimaa synnyttävät kaupunkiseudut, joiden mahdollisuudet reagoida kasvun tuomiin tarpeisiin vähenevät, jos esimerkiksi Tampereen 20,25 veroprosentista 13,25 siirtyisi sote-palvelujen mukana hyvinvointialueelle.

Nyt näyttää siltä, että vuosien sote-farssi halutaan hoitaa kuntoon niin kutsutusti vaikka väkisin. Lakiesityskin on tulossa jo loppuvuoden aikana.

Aiemmin valtuustotoverinsa Sanna Marinin hallituksen sote-työtä jopa kärjekkäästi kritisoinut Lyly näki ehdotuksessa sentään jotain lupauksia paremmasta.

Ehdotus on toki vasta ehdotus, johon voi – ja täytyy – vaikuttaa. Vaikka esimerkiksi puolueilla on valtapoliittisista ja ideologisista syistä sote-ratkaisuun liittyen hyvin erilaisia intressejä, olisi nimenomaan Tampereen kannalta surullista, jos elinvoiman ja kasvun eteen työtä tekevät kaupunkiseudut ovat sote-ratkaisun suurimpia häviäjiä.

Maanantain asiat ovat merkittäviä ja tärkeät tulevaisuuspäätökset täytyy tehdä. Sote on syytä muistaa maanantaina ja sen jälkeenkin. Kaikkia tarvitaan työssä kaupunkiseudun kannalta kestävän ratkaisun saavuttamiseksi.