Lukijalta | Sujuvalla luvituksella investointeja

Lupa- ja viranomaisprosesseihin tarvitaan lisää ennakoitavuutta ja sujuvuutta, jotta elinvoimaiset hankkeet saadaan etenemään.

Nykyisessä taloustilanteessa ei ole varaa jäädä odottamaan ennakoimattomia luvitusprosesseja tai vuosien valituskierteitä, jotka hidastavat ja pahimmillaan estävät investoinnit.

Suomen on oltava tarpeeksi houkutteleva paikka investoinneille. Etenkin nyt, kun koronakriisin moukaroima Suomi kaipaa kipeästi paluuta talouden kasvu-uralle. Julkisten investointien rinnalle tarvitaan yksityisiä investointeja, jotta talous saadaan nousuun.

Yhtenä tärkeimmistä reunaehdoista investointien saamiseksi Suomeen on nykyistä sujuvampi ja nopeampi luvitusjärjestelmä.

Syyskuun alussa voimaan tullut laki ympäristölupa-asioiden yhteensovittamisesta on hyvä esimerkki siitä, kuinka monen viranomaisen toiminnot saadaan yhden luukuun taakse.

Viivästykset kaavoitukseen ja luvitukseen liittyen ovat raskaita kaikenkokoisille yrityksille. Pahimmillaan prosessit johtavat siihen, että investoinnit jäävät tekemättä.

Kansainvälinen kilpailu investoinneista on kovaa ja koronakriisi on tuonut epävarmuutta jo aivan riittävästi.

Suomen lupamenettelyjen päällekkäisyydet yhdistettyinä hitaisiin ja raskaisiin prosesseihin ja ennakoimattomiin valituskierteisiin kääntää investoinnit Suomen rajojen ulkopuolelle.

Nopeutta käsittelyyn saadaan vapauttamalla rutiininomaiset luvitukset ilmoituksenvaraisiksi.

Lupa, valvonta ja raportointimenettelyt tulee saattaa samaan järjestelmään.

Sujuva luvitus toisi mukanaan positiivisia työllisyysvaikutuksia ja verotulojen kasvua.

Lupa- ja viranomaisprosessien sujuvuuteen ja nopeuteen on löydettävä ratkaisu maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksessa.

Kansainvälinen kilpailu investoinneista on kovaa ja koronakriisi on tuonut epävarmuutta jo aivan riittävästi. Luvituksen ennakoitavuus ja nopeus nousevat usein avainasemaan, kun yritykset tekevät päätöksiä sijoittautumisestaan.

Päivi Wood

Liikenteen ja elinkeinopolitiikan johtava asiantuntija

Keskuskauppakamari

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut