Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omaishoidonvaltuutettu olisi ihan välttämätön – "Kuukauden sairauslomastani käytin vain kaksi viikkoa ja maksoin itse vaimoni hoidon palvelutalossa tuona aikana"

Olen ollut vaikeasti sairaan vaimoni omaishoitajana toistakymmentä vuotta.

Hänen maksusitoumuksella kustannetut kuntoutusjaksonsa ovat olleet usean vuoden ajan keväisin ja syksyisin kaksi viikkoa.

Koronaepidemian alkaessa vaimoni kaikki kuntoutukset lopetettiin ja hänen kevään kuntoutusjaksonsa siirrettiin syyskuulle.

Soitin Tampereen kaupungin omaishoidon tukeen ja pyysin, että syksyn kuntoutusjakso olisi keväästä siirretyn jakson jatkona.

Odotin vastausta viisi viikkoa. Kun vastaus tuli, se oli kielteinen.

Kysyin päätöksen perusteluja; en ymmärtänyt minulle kerrotuista syistä mitään.

Kuukauden sairauslomastani käytin vain kaksi viikkoa ja maksoin itse vaimoni hoidon palvelutalossa tuona aikana.

Pandemia vaikutti vaimoni kuntoutukseen siis siten, että hän sai ainoastaan yhden kahden viikon jakson vuoden aikana.

Keskustellessani asiakasohjaajan kanssa ehdotin hänelle, että en käytä minulle tänä vuonna kertyneitä omaishoitajan lomapäiviä, vaan tästä kaupungille koituva taloudellinen säästö käytetään vaimoni kahden viikon kuntoutukseen. Ei onnistunut.

Kun sain kuukauden sairausloman talvella, soitin omaishoidon tukeen ja kysyin, kuinka menettelen vaimoni hoidon suhteen. Sain kahden palvelutalon puhelinnumerot.

Kävin katsomassa toista palvelutaloa. Hoitaja esitteli minulle huoneen, johon he sijoittaisivat vaimoni. Huoneessa oli kalusteena ainoastaan sänky. Kun ihmettelin asiaa, hoitaja kehotti minua tuomaan itse kalusteet.

Soitin toisen palvelutalon osastonhoitajalle ja kerroin vaimoni sairauksista; hänen mielestään paikka ei ollut sopiva vaimolleni.

Soitin omaishoidon tukeen ja kysyin, mitä nyt tehdään, koska en vie vaimoani heidän suosittelemiinsa palvelutaloihin. Ei tullut vastausta.

Varasin kahden viikon paikan vaimolleni palvelutalosta, jossa hän on ollut kuntoutuksessa useita kertoja.

Pyysin omaishoidon tuelta palveluseteleitä saman määrän kuin mitä heidän suosittelemansa palvelutalot olisivat laskuttaneet kaupunkia. Vastaus oli kielteinen.

Kuukauden sairauslomastani käytin vain kaksi viikkoa ja maksoin itse vaimoni hoidon palvelutalossa tuona aikana.

Palveluseteleiden käytön tulisi olla vaihtoehto kaikille omaishoitajille ja hoidettaville. Joustavuus ei maksa yhteiskunnalle yhtään enempää kuin nykyinen sekava järjestelmä.

Setelien käyttämisessä on merkillistä, että niitä voi käyttää päivisin tapahtuvaan hoitoon, mutta ei pidempiin hoitojaksoihin.

Lopuksi ehdotan, että Tampereen kaupunki perustaisi omaishoidonvaltuutetun viran. Valtuutettu auttaisi heikoimmassa asemassa olevia henkilöitä saamaan samat palvelut kuin ne, jotka osaavat ja jaksavat asettaa kyseenalaiseksi virkamiesten päätökset.

Taisto Vainio

Tampere