Kolumni: Rohkeutta pelosta huolimatta – "Oman esikuvani Tove Janssonin sanoin: Ei ole mikään konsti olla rohkea, jos ei pelkää"

Minna Minkkinen

Pride sai alkunsa 51 vuotta sitten kesäkuussa, kun New Yorkin Stonwellin alueen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ravintoloihin kohdistuvat säännölliset väkivaltaiset ratsiat kaatoivat sateenkaariyhteisön kupin nurin. Tätä pidetään Pride-liikkeen alkuna ja siksi tänä päivänä kesäkuu on Pride-kuukausi.

Tosin tänä vuonna Pride oli virtuaalinen ja Helsinki Pride -tapahtumaa juhlittiin syyskuussa. Ei varmasti tarvitse kertoa mikä oli syy Pridetapahtuman siirtämiselle.

Helsinki Pride tapahtuman teemana oli tänä vuonna esikuvat.

Koska yhdenvertaisuustyö ja esikuvista puhuminen ei saa jäädä vain yhteen kuukauteen vuodessa, tarvitaan puhetta esikuvien ja representaation merkityksestä useammin kuin kerran vuodessa. Jos viihteessä, taiteessa, mediassa, politiikassa, tieteessä ja urheilussa ei ole yhtään näköistäsi, näetkö siellä itsesi?

Itseäni viisaammat ovat sanoneet, että et voi olla sitä mitä et näe. Siksi on merkityksellistä, että näemme moninaisia ihmisiä yhteiskunnan eri aloilla. Yhteiskunnan yksiäänisyys on valtavan potenttiaalin hukkaanheittoa.

Rohkeat aktivistit Marsha P. Johnson ja Sylvia Rivera olivat 51 vuotta sitten Stonewellin kapinan keulahahmot. He yhdessä yhteisön kanssa nousivat vastustamaan poliisien väkivaltaa ja loivat samalla maailmanlaajuisen Pride-liikkeen.

Oman esikuvani Tove Janssonin sanoin: Ei ole mikään konsti olla rohkea, jos ei pelkää.

Olen ikuisesti kiitollinen Sylvialle ja Marshalle ja muille rohkeille aktivisteille, jotka laittoivat oman turvallisuutensa alttiiksi taistellessaan ihmisoikeuksien puolesta. Minun esikuvani eivät aina komeile lehtien sivuilla, mutta heidän työnsä ei silti ole näkymätöntä.

Rohkeat ja uraauurtavat esikuvat näyttävät meille mallia siitä mitä on olla oma itsensä ja mahdollisesti pelosta huolimatta toimia niin kuin oikeaksi näkee. Oman esikuvani Tove Janssonin sanoin: Ei ole mikään konsti olla rohkea, jos ei pelkää.

kirjoittaja on Pirkanmaan Setan hallituksen puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu (vas.)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.