Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Arvostus näkyy tilipussissa! – "Oletetaanko meidän aloillamme, että puoliso elättää perheen?"

Luin juuri kehuja raskasta työtä tekevästä koronatiimistä: ”Jos arvostuksella olisi jonkunlainen mittari, se olisi aivan tapissa.” Newsflash: kyllä sillä on. Sen nimi on palkka, tai jopa kannustepalkka.

Jos firmalla menee huonosti, tulee YT:t ja henkilökunnan irtisanomisia. Jos firmalla menee hyvin, mutta voisi tulla vieläkin enemmän voittoa, tehdas menee kiinni, tuotanto muualle, ja henkilökunta pihalle. Jos yrityksellä menee ennätysmäisen hyvin, kunnon osingot osakkeenomistajille. Niin, ja henkilökunnalle? Hashtag lahjakassi.

Turha selittää, että vaikkapa hoitajia ja kaupan myyjiä arvostetaan. Kyllä, olemme yhteiskuntavarmuuden kannalta kriittisiä aloja. Kävimme töissä keväällä, silloinkin, kun muilla oli mahdollisuus varjella omaa ja läheistensä terveyttä, ja tehdä etätöitä.

Ison konsernin johtaja sanoo: ”Olemme pystyneet merkittävästi vaikuttamaan siihen, että yhteiskunta on pystynyt toimimaan myös poikkeustilanteessa”. ”On ollut todella upeaa nähdä, miten kaupassa työtä tekevien ihmisten roolia ja työpanosta yhteiskunnassa arvostetaan nyt selvästi enemmän.”

Puheet ovat puheita, arvostus näkyisi tilipussissa. 20 sairaanhoitopiiristä tietääkseni yksikään ei maksanut hoitajille koronapalkkiota, eikä työnantaja seuraavalla sopimuskierroksella muista myyjien ponnisteluita koronan aikana.

Mitä merkitsevät nämä sanat, nämä arvot: yhteiskuntavastuu, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus? Ei ainakaan sitä, että myyjille maksettaisiin samaa tulospalkkiota, mitä jokainen muu konsernin työntekijä saa. Ei edes sitä, että tarjottaisiin tarpeeksi työsopimustunteja, jotta työhaluinen ja -kykyinen ihminen pystyisi elättämään itsensä.

Oletetaanko meidän aloillamme, että puoliso elättää perheen?

Oletetaanko meidän aloillamme, että puoliso elättää perheen? Meillä minä tuon leivän pöytään. Ei kaikilla ole rikasta miestä, osa on yksinhuoltajiakin. Ei tämä ole harrastus, tästä pitää saada elanto!

Kovan kevään ja yrityksen ennätystuloksen jälkeen myyjälle jää käteen kevyt paperikassi, jossa on kaurakeksejä, tyhjä muovipullo ja aurinkovoide. Pullon voi varmaan vaikka täyttää vedellä ja skoolata huipputuloksen kunniaksi.

kirjoittaja on nokialainen kaupunginvaltuutettu (vas.)