Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Onko Yhdysvaltojen presidentinvaalien tuloksella merkitystä Pirkanmaalle?

Yksi demokratian hienoimmista piirteistä on se, että jokainen maa saa muiden puuttumatta valita itselleen edustajansa ja johtajansa. Tästä huolimatta valinnoilla on laajoja vaikutuksia muihin valtioihin.

Yhdysvaltojen tulevaisuuden poliittiset ratkaisut vaikuttavat ainakin Euroopan digitaaliseen riippumattomuuteen, turvallisuuspoliittiseen ajatteluun ja terveys- ja ympäristöpoliittisiin ratkaisuihin. Kaikilla näillä on myös vaikutuksensa Suomeen ja Pirkanmaalle. On mielenkiintoista seurata, miten USA sitoutuu yhdessä tekemiseen ja monenkeskisyyteen. Tällä on seurauksensa.

Edellä kuvatuilla sektoreilla avainasia on luottamus. Koronalta suojaavan rokotteen kehittäminen ja jakelu ei ole mahdollista kansallisin ratkaisuin. Jo pelkästään vapaan liikkumisen kannalta eri rokotteiden hyväksyminen vaatii tiukkaa sopimista.

Tamperelaisen rokotekehityksen kannalta laaja lääketieteellinen vuopuhelu ja tutkimusosaamisen vaihto ovat hyvin tärkeitä. Voimme olla lääketieteessä hyviä vain hyvin yhteen tekevässä tutkijaympäristössä.

Ympäristön ongelmat ovat globaaleja ja on välttämätöntä edetä niin, ettei kukaan ole vapaamatkustaja. Yksi hyvistä syksyn uutisista on Kiinan ensi kertaa lausuma sitoutuminen hiilineutraalisuuteen vuoteen 2060 mennessä. Maali on kaukana, mutta tavoite on silti kova. Pirkanmaalla on paljon yrityksiä, osaamista ja halua olla etujoukoissa vastuullisessa kasvussa ja vaurastumisessa. Uudistuminen tarvitsee Pirkanmaata.

Turvallisuusulottuvuus on vaikea, koska se on kovasti muuttuva. Suomelle iso asia on se, kykeneekö ja haluaako Eurooppa huolehtia riippumattomasti asejärjestelmiensä kehittämisestä ja niiden tarvitsemasta tuesta.

Yhdysvaltojen vaalituloksella on meille merkitystä, mutta emme ole siitä riippuvaisia.

USA on ylivertaisesti maailman suurin asekauppias ja vahvin korkeimman teknologian aseiden osalta. Tämä on ulottuvuus, johon vaalituloksella voi olla vaikutusta aina Suomea ja Pirkanmaata myöten. Pirkanmaalla ovat Suomen suurimpia alan yhtiöitä ja merkittävää alan osaamista.

Suomi ja Eurooppa ovat siinä asemassa suurena talouden ja demokratian kotina, ettemme joudu valitsemaan Kiinan ja Yhdysvaltojen välillä, vaan riittää, että valitsemme monenkeskisyyden ja keskinäisen luottamuksen.

Yhdysvaltojen vaalituloksella on meille merkitystä, mutta emme ole siitä riippuvaisia.

kirjoittaja on Pirkanmaan maakuntajohtaja