Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Pääkirjoitus Jännittäviä aikoja – "Käänne voi olla lähellä... ja sen suunta on vielä epävarma"

Kuva korona pandemian talousvaikutuksista tarkentui jälleen, kun Pirkanmaan liikevaihtotiedot tammi–kesäkuulta 2020 julkistettiin maanantaisessa perinteisen Pirkanmaan talousfoorumin etäversiossa.

Ensimmäiseen vuosipuolikkaaseen mahtui reilut kolme kuukautta korona-ajan poikkeustilaa. Maakunnan yrityselämän kokonaisliikevaihto laski alkuvuonna 1,7 prosentilla vuoteen 2019 verrattuna. Maltillisen prosentin taustalla on muun muassa se, että Pirkanmaan teollisuuden liikevaihdon notkahdus oli alkuvuonna vielä muuta maata pienempi.

Vuoden toisella kvartaalilla korona rokotti jo lähes kaikkia toimialoja, eniten matkailu- ja ravintolaliiketoimintaa, jossa pudotusta oli hurjasti lähes 50 prosenttia. Pelkästään Pirkanmaalla alan liikevaihto jäi 100 miljoona euroa aiempaa pienemmäksi. Maakunnan koronalaskuksi Tampereen kauppakamarista arvioidaan 270 miljoonan menetettyä liikevaihtoa yrityksissä.

Loppuvuosi on vielä sumun takana. Koko vuoden osalta povataan noin 6–10 prosentin liikevaihdon katoamista. Käytännössä tämä tarkoittaisi paluuta vuoden 2017 tasolle.

Nyt suurin pelko on se, että Pirkanmaahan kohdistuvien suhdannevaikutusten tavanomainen jälkisyklisyys iskee jälleen. Pirkanmaan yksityisten alojen liikevaihdosta puolet tulee teollisuudesta, jossa pääpaino on hitaammin suhdanteisiin reagoivissa investointihyödykkeissä.

Tampereen kauppakamarin yritysbarometrin mukaan vientiteollisuudesta 61 prosenttia kertoi tilauskannan olevan alempana kuin vuosi sitten. Seuraavan kuuden kuukauden aikana 43 prosenttia uskoi sen heikentyvän edelleen. Jos pahimmat pelot teollisuudessa toteutuvat, heijastuu tämä työllisyyteen ja kulutuskysynnän kautta aluetalouteen.

Elämme juuri nyt jännittäviä aikoja. Käänne voi olla lähellä... ja sen suunta on vielä epävarma. Ennustamista ja spekuloimista tärkeämpää on kylmähermoisuus ja reagointikyvyn säilyttäminen. Silti rattaita ei saa päästää pysähtymään. Investointituotannon maakunnassa jokainen voi fiksuilla kulutuspäätöksillä voi auttaa ja vaikuttaa.