Kolumni: Velkaantumiskierre syvenee entisestään

Sami Savio

Odotukset hallituksen työllisyystoimia kohtaan ovat kasvaneet vaalikauden alusta asti. Konkreettiset keinot työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin jäivät kuitenkin budjettiriihessä edelleen löytymättä.

Hallitus päätti lykätä tavoitteen julkisen velkaantumiskehityksen taittamisesta suosiolla vuosikymmenen loppuun ja laatia vuodelle 2021 yli kymmenen miljardia euroa alijäämäisen talousarvioesityksen.

Julkisen talouden hataran kestokyvyn vuoksi uusiin menoeriin on suhtauduttava erityisen varauksellisesti. Hallitusohjelma tulisikin kirjoittaa kokonaan uudelleen. Heikentyneestä taloustilanteesta huolimatta hallitus ei aio kuitenkaan joustaa edes menonlisäysten aikataulusta, vaikka monet asiantuntijat pitävät esimerkiksi oppivelvollisuusiän nostoa nykytilanteessa epärealistisena.

Keskustan hellimän maakuntauudistuksen sivutuotteena uhkaa puolestaan syntyä uusi verotusoikeuden muoto. Uudistus herättää kasvavaa kritiikkiä opposition ohella muiden hallituspuolueiden riveissä.

Vain keskusta näyttää tosiasiallisesti sitoutuneen massiivisen uudistuksen läpivientiin. Pirkanmaalla ihmetystä aiheuttaa myös sote-lakiluonnos, joka toteutuessaan mutkistaisi Sydänsairaalan ja Coxan toimintaa.

Julkisen sektorin paisuminen lisää veronkorotuspaineita. Verotuksen kiristymisen myötä kustannustaso kohoaa ja kilpailukyky heikkenee. Ostovoimansa säilyttämiseksi työntekijäosapuolen on tavoiteltava yhä korkeampia palkankorotuksia.

Odotukset hallituksen työllisyystoimia kohtaan ovat kasvaneet.

Sen sijaan työn verotuksen ja sivukulujen keventäminen parantaisi ostovoimaa ja helpottaisi työllistymistä yksityisellä sektorilla.

Tilastojen mukaan kuluttajat rajoittavat toimeliaisuuttaan oma-aloitteisesti koronatartuntojen yleistyessä. Muun muassa korttimaksujen määrän kehitys heijastaa suhteellisen tarkasti muutoksia tautitilanteessa. Kansantalous edellyttää, ettei epidemian anneta levitä väestöön.

Jos suurin osa tartuntalähteistä on tiedossa, altistuneiden jäljitys on selvästi helpompaa ja laajojen sulkutoimien tarve pienenee olennaisesti. Samalla elinkeinoelämälle tarjoutuisi tilaisuus jatkaa toimintaansa ja luoda vaurautta maahamme.

kirjoittaja on ylöjärveläinen DI, KTM ja kansanedustaja (ps.)

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut