Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Senioreiden palvelut saatava kuntoon – "Senioreilla on paljon vaikutusvaltaa, jos vain valtaa käytettäisiin"

Pormestari Lauri Lylyn (sd.) mukaan Tampere kuulee nuoria. Kuuleeko Tampere myös senioreita?

Senioreilla on paljon vaikutusvaltaa, jos vain valtaa käytettäisiin. Äänestäminen on vaikeaa ja hankalaa. Sähköinen äänestäminen tai postiäänestys auttaisivat paljon.

Eri toimijoiden pitäisi kerätä palautetta toiminnastaan senioreilta, mutta palautteen antaminen yrityksille tai julkiselle vallalle on sekin aika hankalaksi tehty.

Järjestöt voisivat auttaa senioreita palautteen antamisessa. Yhteisissä kokouksissa voitaisiin miettiä palautteita eri paikkoihin ja järjestön aktiivi veisi kaikkien puolesta palauteposteja eri paikkoihin. Palautteet voisi koota yhdelle paperille tai luvalla jakaa jokaisen puolesta eteenpäin paperilla tai täyttää netissä.

Senioreilla on paljon kokemusta ja näkemystä, jota pitäisi kuunnella joka paikassa. Kyselyjä olisi helppo toteuttaa eläkeläisjärjestöjen kautta tai toreilla. Aina ei tarvita kalliita postituksia tai jokaisen viraston omia kyselyjä, joita ei tehdä kulujen takia kuitenkaan. Kaikki kyselyt eivät voi olla netissä, koska kaikilla ei ole nettiä.

Seniorit käyttävät paljon palveluja, mutta monien palvelujen käyttäminen on taas hankalaa tai kallista tai kotitalousvähennyksen hakeminen työlästä. Moni ei edes tiedä palveluista, joihin olisi oikeutettu.

Senioreilla on paljon vaikutusvaltaa, jos vain valtaa käytettäisiin

Niinpä Suomeen tarvittaisiin lastensuojelulain kaltainen vanhustensuojelulaki myös. Kuka tahansa voisi ilmoittaa apua tarvitsevasta seniorista viranomaiselle ja netissä olisi punainen nappula sosiaali- ja terveyshuoltoon. Näin on lapsiperheillekin.

Moni pelkää ikäsyrjintää palveluissa ja sitä, että saako edes mitään palvelua. Tietämättömyyttä on helppo käyttää hyväksi senioreissa. Seniorit tarvitsevat selkeän maksukaton palveluilleen ja maksukatto pitäisi olla helposti seurattavissa esimerkiksi Omakannassa tai Kelan sivuilla.

Edunvalvojia tarvitaan ja sellaisen käyttöönoton pitäisi olla nopeaa ja helppoa. Senioreiden palveluista pitäisi olla kattava ja tiivis esittely Kelan sivuilla tai muualla netissä tai virastojen seinillä ja kuntien tiedotuslehdissä. Yksin ei lähdetä mihinkään. Tarvitaan seuraa ja muiden apua ja tukea. Palvelut pitäisi olla lapsiperheiden tapaan helposti saatavilla ja lähellä.

Pasi Toivonen

Tampere