Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Kenenkään ei pidä pelätä koulussa – "Poliisi joutuu puuttumaan viikoittain häiriökäyttäytymiseen kouluissa"

Nostin viime viikolla eduskunnan kyselytunnilla esiin huolen koulukiusaamisesta ja -väkivallasta. Kyseessä on laaja ja sydäntäsärkevä ongelma, jolla on usein kauaskantoiset vaikutukset uhrin elämään.

Väkivallasta ja uhkailusta on puhuttava rikosnimikkeillä, kuten pahoinpitely tai laiton uhkaus. Fyysiselle ja henkiselle väkivallalle on oltava nollatoleranssi myös koulussa.

Kouluväkivaltatapaukset ovat järkyttäneet suomalaisia viime viikkoina. Poliisi joutuu puuttumaan viikoittain häiriökäyttäytymiseen kouluissa.

Kouluterveyskyselyn mukaan Tampereella neljäs- ja viidesluokkalaisista joka kolmatta ja kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisista noin joka neljättä on kiusattu lukukauden aikana.

Yhdenkään lapsen ei pidä joutua pelkäämään koulussa tai vanhemman murehtimaan siitä, kiusataanko lasta. Opettajat tekevät ja haluavat varmasti tehdä kaikkensa turvallisen koulun puolesta mutta tarvitsevat nykyistä paremmat keinot ja riittävät resurssit.

Moninaiseen ongelmaan ei ole yhtä ratkaisua. Tarvitaan monia toimia. Keinoja toteutettavaksi on, mistä kertoo myös opetus- ja kulttuuriministeriön raportti viime vaalikaudelta kiusaamisen ehkäisemiseksi ja koulurauhan edistämiseksi.

Poliisi joutuu puuttumaan viikoittain häiriökäyttäytymiseen kouluissa.

Ongelman kitkeminen vaatii ennaltaehkäisevää työtä ja kiusaamisen juurisyihin pureutuvia toimia pitkällä tähtäimellä. Kiusattua on kuitenkin autettava aina välittömästi.

Etelä-Karjalassa on saatu tuloksia mallilla, jossa selkeästi lainvastaiset teot siirretään suoraan esimerkiksi poliisille tai sosiaaliviranomaisille, eikä niitä käsitellä vain koulun sisäisesti kiusaamisena. Toimiva malli pitää ottaa käyttöön muuallakin ja huolehtia siitä, että poliisilla on riittävät resurssit tapauksiin puuttumiseen.

On myös virhe, että hallitus on siirtämässä koulupsykologit ja -kuraattorit maakunnallisten soteorganisaatioiden armoille. Rehtoreilta poistuu tärkeä keino puuttua kouluväkivaltaan ja -kiusaamiseen. Tämä on peruttava ja avun pysyttävä lähellä koulujen arjessa. Myös terapiatakuu on toteutettava.

On yhteinen asiamme huolehtia, että kukaan ei joudu pelkäämään koulussa.

kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu (kok.)