Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Meni vaikeaksi... – "Tilanteen haastavuudesta kertoo se, että ylivoimaisesti useimmin rastitettu vaihtoehto ei ole edes vaihtoehto"

Tässä lehdessä uutisoitu Lukijaraadille tehty kuntatalouskysely herättää monenlaisia ajatuksia.

Raadille esitettiin kuusi väittämää Tampereen hankalan taloudellisen tilanteen korjauskeinoista, joihin raatilaiset saivat valita vaihtoehdot kyllä, ei tai en osaa sanoa. Kantaa kysyttiin muun muassa palvelujen leikkaamisesta, maksujen ja kunnallisveron korotuksista, lainanotosta ja investointien lykkäämisestä.

Selvästi useimmin lukijaraatilaiset tarttuivat väittämään, jossa he ilmoittivat hyväksyvänsä investointien väliaikaisen lykkäämisen huonojen aikojen yli. Kyllä-kohdan rastitti kolme neljästä.

Ajatukset verojen ja maksujen korottamisesta ja myös lisälainanotosta poikkeusajan tärkeimpänä talousratkaisuna tyrmätään. Pienimmän kannatuksen saa silti palveluverkon leikkaaminen.

Väittämät eivät missään nimessä ole yhteismitallisia ja suoraan verrattavissa olevia vaihtoehtoja talouden tasapainottamiseen. Ne kertovat kuitenkin sen, mistä suunnasta ratkaisuja juuri nyt haluttaisiin helposti hakea.

Tilanteen haastavuudesta kertoo se, että ylivoimaisesti useimmin rastitettu vaihtoehto ei ole edes vaihtoehto. Tulevaisuuden rakentaminen on samalla taloudellista elvytystä, korostaa Tampereen kaupunki. Ajatus suhdannepolitiikasta on tässä tilanteessa oikea.

Haastetta lisää se, että ratkaisumallien kannatus on jakautunut poliittisesti todella jyrkästi. Vastaajilta kysyttiin, mitä puoluetta he todennäköisimmin kevään kuntavaaleissa äänestävät. Veroprosentin korottaminen ja lisälainaan luottaminen tärkeimpänä keinona saa peukkua vihreiden ja vasemmistopuolueiden kannattajilta, kun taas esimerkiksi kokoomusta ja perussuomalaisia todennäköisimmin äänestäville ratkaisut ovat hyvin epämieluisia. Jakolinja on prosenttien mukaan jyrkkä. Muut asettuvat välille.

Koronalaskun kiihdyttämä taloudenhoidon perusratkaisujen ideologisoituminen ja sen aiheuttamat rajalinjat tulevat varmasti vahvasti esiin kuntavaalikeskustelussa.