Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Ratikka etenee – "Monet luvut ovat jo osoittamassa pilkatun ratikkaan sijoitettu euro tuo kaksi takaisin -hokeman ainakin perustaltaan oikeaksi "

Tampereen kaupunginhallitus sai taas ratikan eteensä maanantaina. Kaupunginhallitus esittää 19. lokakuuta kokoontuvalle kaupunginvaltuustolle, että ratikan osa 2 Pyynikintorilta Lentävänniemeen rakennetaan. Tavoitekustannus on 84,9 miljoonaa euroa, josta valtion osuus on 30 prosenttia 80 miljoonaa saakka. Lisäksi ratikkatöiden ohessa tehdään katurakentamista noin 26 miljoonalla.

Päätösehdotuksen perusteluissa päätöstä pohjustettiin monilla vakuuttavilla luvuilla alkuosan tämän hetkisestä tilanteesta. Osasta 1 mukaan lukien Hatanpään valtatien ratahaara on valmiina 84 prosenttia, vaikka ajasta on käytetty vasta 68 prosenttia. Ennuste on, että osan 1 yhtensä 296 miljoonan euron tavoitekustannus alitetaan liki 9 prosentilla eli noin 26 miljoonalla eurolla. Luvut kertovat onnistumisista rakennushankkeessa.

Selvityksiä on tehty paljon. Monet luvut ovat jo osoittamassa pilkatun ratikkaan sijoitettu euro tuo kaksi takaisin -hokeman ainakin perustaltaan oikeaksi.

Nyt vaikkapa ihan nostalgiahengessä voi lukaista Tamperelaisen uutisjutun tasan neljän vuoden takaa syyskuulta 2016. Siinä ratikkahankkeen projektipäällikkö Ville-Mikael Tuominen laskeskeli yhden ratikkaan sijoitetun euron tuovan 1,9135 euroa takaisin. Osa Tuomisen jutussa pyörittelemistä luvuista on luonnollisesti elänyt, mutta periaate on pitänyt kutinsa.

Odotukset ovat monelta osin ylittyneet. Osalla 1 esimerkiksi täydennysrakentaminen on kiihtynyt jopa ennakoitua nopeammin.

Vaikka kaikki viittaa nyt siihen, että ratikan osa 2 – tai tässä vaiheessa osa 2A Santalahteen saakka ja loppupätkä, jos Hiedanrannan järvitäyttöön eli Näsinsaareen saadaan lainvoimainen lupa – nuijitaan valtuustossa pöytään selvin äänestysnumeroin, käydään asiasta valtuustossa pitkä ja värikäs keskustelu asiasta. Keskustelu ja argumentointi kuuluvat demokratiaan. Lain pohjalta päätöksistä voi toki myös valittaa.

Sen jälkeen jo näin etukäteen toivoa sopii, että lainvoimaista päätöstä kunnioitetaan ja katsotaan yhdessä eteenpäin.