Kolumni: Politiikka ei ole tylsää – "On todella ongelmallista, että politiikka ei ole kaikkien mielestä kiinnostavaa"

Matias Mäkiranta

Olen ollut kiinnostunut politiikasta yläasteikäisestä asti. Kiinnostuksen kohdettani ei missään kohtaa ole vähätelty, mutta yllättävänä sitä on aina pidetty. Ilmeisesti politiikka on monen mielestä tylsää.

On todella ongelmallista, että politiikka ei ole kaikkien mielestä kiinnostavaa. Sen seurauksena monet jättävät äänestämättä ja osa tekee äänestyspäätöksensä ilman sen suurempaa perehtymistä.

Moni lupaava henkilö päättää myös olla lähtemättä ehdolle vaaleissa, minkä seurauksena emme saa aina kaikista pätevimpiä mahdollisia päättäjiä.

Ilmiön taustalla on omalta osaltaan poliittinen jargonia ja epäselvä viestintä. Sekä poliitikot että viranhaltijat käyttävät monesti todella monimutkaista kieltä ja termejä, joita kaikki eivät ymmärrä.

Jargoniaan verrattuna suurempi ongelma on mielestäni se, että politiikkaan ajautuu pääosin vain tietynlaisia ihmisiä.

Monet ehdokkaat, valtuutetut ja kansanedustajat ovat pyörineet jo nuoresta iästä asti erilaisissa järjestöissä sekä vaikuttajaryhmissä, joiden kautta he ovat keränneet poliittista kokemusta. Eduskuntaan ja kunnanvaltuustoihin tarvittaisiin kuitenkin muitakin ihmisiä kuin poliittisia broilereita.

Ilmeisesti politiikka on monen mielestä tylsää.

Olen itsekin kasvanut erilaisissa nuorisojärjestöissä ja koen vaaleissa ehdolle asettumisen olevan täysin normaali asia.

Jostain syystä valtaosalle väestöstä ehdokkuus vaaleissa on kuitenkin hyvin korkean kynnyksen takana.

Se on harmillista, sillä todellisuudessa päätöksentekoon tarvittaisiin ihmisiä monenlaisista eri taustoista, jotta kaikkien näkökulma olisi aidosti edustettuna.

Politiikka on parhaimmillaan yhteisten asioiden hoitamista, josta kaikkien pitäisi ainakin jollain tasolla kiinnostua.

Tällä hetkellä on meneillään kuntavaalien ehdokasasettelu ja toivon, että jokainen ehdokkuutta harkitseva hakeutuu ehdokkaaksi. Erityisesti kaivataan nuoria ehdokkaita, joita tarvitaan aikaisempiin vaaleihin verrattuna lisää.

Kirjoittaja on Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton puheenjohtaja.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut