Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Jokaisella tulee olla varaa tarvitsemaansa hoitoon – "Kyseessä on tärkeä poliittinen arvovalinta"

Terveydenhuollon asiakasmaksut kasaantuvat samoille ihmisille, ja ovat monelle valtava taakka arjessa selviytymisessä. Sadat tuhannet asiakasmaksut päätyvät jopa ulosottoon vuosittain – tämä tilanne on kestämätön. Nyt me sosialidemokraatit toimme eduskunnan käsiteltäväksi pitkään odotetun uuden asiakasmaksulain, jossa maksuttomuutta laajennetaan ja maksuja kohtuullistetaan niin, että peräti 980 000 suomalaisen terveysmaksut pienenisivät. Kyseessä on tärkeä poliittinen arvovalinta.

Hoitajavastaanotot tulisivat perusterveydenhuollossa maksuttomiksi, jolla halutaan asettaa mahdollisimman pieni kynnys hoitoon hakeutumiselle. Maksut poistettaisiin myös alaikäisten poliklinikkakäynneistä, mikä olisi merkittävä parannus pienituloisille lapsiperheille. Tehostetun palveluasumisen maksuille saadaan viimein pelisäännöt. Jokaisen eläke riittää jatkossa maksuihin ja kaikille säädetään lakisääteinen käyttövara, joka tulee jäädä maksujen jälkeen omaan käyttöön. Tämä on hyvää jatkoa hoitajamitoituksen viitoittamalla tiellä vanhustenhoidon parantamiseksi.

Maksukattoa laajennetaan uudessa asiakasmaksulaissa niin, että sitä kerryttävät esimerkiksi terapia, tilapäisen kotisairaanhoidon ja kotisairaalahoidon maksut, tietyt etäpalvelut sekä suun terveydenhuolto.

Monet kamppailevat kalliiden terapiakäyntien kanssa ja nyt ne saadaan viimein maksukaton piiriin. Mielenterveyspalveluissa matalan kynnyksen hoito on tärkeää, ja aion itse tehdä hartiavoimin töitä niiden eteen.

Taloudellisista syistä monilla on jäänyt suun ja hampaiden hoito huonolle tolalle. Suun tulehdukset saattavat edesauttaa monien vakavien sairauksien puhkeamista, ja ne ovat yksi riskitekijä sydän - ja aivoinfarktin taustalla. Monien suun ja hampaiden hoitoon liittyvien maksujen sisällyttäminen jatkossa maksukattoon on merkittävä muutos ja lisää toivottavasti suun terveydenhuollon palvelujen käyttöä.

Tällä asiakasmaksulailla parannetaan eritoten pitkäaikais- ja monisairaiden asemaa. Esitys ei tietenkään ratkaise kaikkia ongelmia, mutta on oikean suuntainen ja työtä jatketaan. Jokaisella tulee olla varaa tarvitsemaansa hoitoon.

kirjoittaja on kansanedustaja (sd) Tampereen Sorsapuistosta