Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Varhaiskasvatuksen timanttinen tiimi – "Meillä ei ole varaa menettää näitä osaajia muille sektoreille"

Varhaiskasvatuksessa työtä tehdään tiimeissä. On arvokas mahdollisuus koostaa tiimi laajan tietoperustan omaavista ammattilaisista. Monipuoliseen osaamiseen kuuluvat pedagogiikka, sosiaalipedagogiikka, sosiaalityö ja terveydenhuollon osaaminen.

Toivottavasti jokainen ammattilainen tuntee oman osaamisensa ja antaa myös työkaverin osaamisen kasvaa ja kehittyä – kiitosta ja kannustusta säästelemättä. Tiimi koostuu ammattilaisista, eri ammattiryhmien edustajista, joilla on yhteinen tavoite.

Varhaiskasvatuksen lähihoitajilla on laaja osaaminen, heidän pääosaamisensa on suuntautunut lasten hoitoon ja kasvatukseen. Lähihoitajalla on terveydenhuollon sekä sosiaalialan ammattihenkilöinä tietoa ja osaamista, jota ei ole muilla varhaiskasvatuksen ammattiryhmillä. Meillä ei ole varaa menettää näitä osaajia muille sektoreille, vaan varhaiskasvatuksessa tarvitaan jatkossakin lähihoitajan monipuolista osaamista.

Elokuussa varhaiskasvatuksen ryhmäkoot pienenivät kolme vuotta täyttäneiden ryhmissä niin, että jatkossa on seitsemän lasta yhtä kasvattajaa kohti. Lastenhoitajalla on aiempaa paremmat mahdollisuudet kuulla lapsia ja keskittyä lasten tarpeisiin, havainnoida ja kehittää toimintaa sekä osallistua ja auttaa leikeissä ja toiminnoissa.

Toisin sanoen he voivat toteuttaa paremmin varhaiskasvatussuunnitelman mukaista päivää lapselle. Koronakriisi tuo paljon haasteita varhaiskasvatukseen ja pienten ryhmien merkitys korostuu entistä voimakkaammin turvallisessa hoidossa.

Korona-aika vaikutti paljon varhaiskasvatuksen työtilanteeseen, lapset jäivät kotiin ja päiväkoteja jopa suljettiin. Varhaiskasvatuksen lastenhoitajia siirrettiin vanhustenhoitoon, vammaispalveluihin ja terveydenhuollon yksiköihin. Lastenhoitajat näyttivät monipuolisen ammattitaitonsa poikkeuksellisissa oloissa. He ovat uudessa tilanteessa käärineet hihansa paikoissa, joissa monelta olisi mennyt sormi suuhun.

Lastenhoitajat saivat uusissa yksiköissä kiitosta ammattitaidostaan ja koulutuksestaan. Myönteinen palaute osaamisesta ja ammatillinen arvostus ovat auttaneet jaksamaan haastavissa olosuhteissa.

Silja Paavola

puheenjohtaja

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer