Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Koronakevät 2020 – "Syksyltä toivon, että taistelu koronaa vastaan kääntyisi voiton puolelle"

Kevät 2020 jää ikuisesti mieleen koronasta. Alkuvuoden kolumnissani kerroin vuodelle 2020 astetuista kaupungin tavoitteista. Nyt syksyn tullen tiedetään monen näistä tavoitteista jäävän saavuttamatta koronapandemian yllätettyä maailman, Suomen ja Tampereen ikävällä tavalla. Tällä hetkellä tautitapauksia on maailmalla jo lähes 17 miljoonaa, Suomessa yli 8 000 ja Tampereella liki 200.

Pandemiasta huolimatta Tampereen väestö on kasvanut entiseen tahtiin. Mikäli loppuvuosi toteutuu aiempien vuosien kaltaisesti, kaupunki kasvaa vuonna 2020 noin 3 000 asukkaalla.

Työttömyysprosentti kaksinkertaistui nopeasti noin 10 prosentista 20 prosenttiin. Kesän jälkeen tilanne on hieman helpottanut, mutta heinäkuun työttömyysprosentti oli edelleen korkea, 18,8. Yrityksiä on Tampereelle perustettu edellisvuotta enemmän. Toimeentulotukea saavien kotitalouksien määrä on lisääntynyt viime vuoteen verrattuna.

Liikkumisrajoitukset ja rajojen sulkeutuminen romahduttivat matkailijoiden yöpymiset Tampereella ja vähennys on edelleen 11 prosenttia vuoden takaisesta. Rakennuslupien määrässä ei ole merkittävää eroa verrattuna edellisiin vuosiin. Rikosten kokonaismäärä Tampereella on kasvanut, lukuun ottamatta liikennerikoksia, joiden määrä on liikenteen vähentyessä laskenut.

Liikennemäärät laskivat keväällä noin 30 prosentilla, mutta jo heinäkuussa noustiin takaisin edellisvuoden tasolle. Joukkoliikenteen käyttäjämäärät laskivat huhtikuussa yli 70 prosentilla, mutta heinäkuussa ero vanhaan tasoon oli kaventunut noin 25 prosenttiin.

Pandemian aiheuttamat rajoitukset yritysten ja kuluttajien toimintaan aiheuttivat bruttokansantuotteen ja julkisen sektorin verotulojen romahduksen. Tampereen juuri tasapainoon saatu talous heilahti muutamassa kuukaudessa yli 100 miljoonaa alijäämäiseksi. Valtion velkarahalla järjestämä veromenetysten kompensaatio ja valtionavustusten lisäys ovat helpottamassa Tampereen talouden alijäämän noin 20 miljoonaan euroon.

Liikennemäärät laskivat keväällä noin 30 prosentilla.

Syksyltä toivon, että taistelu koronaa vastaan kääntyisi voiton puolelle.

kirjoittaja on Tampereen kaupungin konsernijohtaja