Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Pirkkala – ihailua ja kateutta – "Tampere nielaisee naapurinsa viimeistään kymmenen vuoden kuluttua"

Ajelen joskus Tampereelta kehätietä länteen. Pirkkalan rajan jälkeen katselen kehätien vierustaa. Pienteollisuustiloja on kunnan rajalta Rajasalmen sillalle. Ihailen ja kadehdin kaavoituksen tehokkuutta ja onnistuneisuutta.

Pohdin samalla, onko pirkkalaisten historia ollut edellytys nykyisyydelle, Pirkkalan emäpitäjähän ulottui aikoinaan nykyisen Hämeen pohjoisista osista Virtain kulmille. Pirkkalaiset keksivät verottaa jopa lappalaisia vaurautensa turvaamiseksi. Verotus tosin oli synonyymi riistämiselle. Tästä ei nykyisin puhuta, mutta silti tamperelaisia harmittaa työpendelöinti Pirkkalaan ja sikäläisten tehokas kaavoitus aivan kuntien rajalle. Tästä ehkä voidaan kiittää Pirkkalan entistä kunnanjohtaja Risto Koivistoa ja hänen kunnan kaavoittajia.

Onneksi Tampereella on ryhdytty miettimään teollisuusalueen kaavoittamista Tarastenjärven läheisyyteen. Joutomaata on. Kateuden aihe poistuu, kun hanke toteutuu. Korkean teknologian kaatopaikka tuottaa vuosikymmenien myötä hautuneesta jätteestä kaasu- sähköä edullisesti uusille yrittäjille. Tonteille löytyy kysyntää, kunhan koronaongelma poistuu päiväjärjestyksestä.

Vakaa uskoni on, että luottamus julkisen ja yksityisen sektorin välillä paranee, kun vaiva väistyy ja yritystuissa päästään kohtuulliselle tasolle.

Aikoinaan alueen kaavoituksen järkevyyttä epäiltiin. Kuljetusmatka väitettiin liian pitkäksi tavaratuotannolle. Matka Pirkkalan teollisuusalueelle on 7 kilometriä kehätietä ajellessa. Ongelmaksi voi korkeintaan muodostua, millaista yritystoimintaa alueelle tulee. Pirkkalassa on keskitytty infraan, kuljetuksiin ja kaivuutöihin. Sen näkee yritysten pihoista. Autoja, kaivinkoneita ja tarvittavaa välineistöä ovat pihat täynnä. Tampereella voi hyvin keskittyä tavara- ja palvelutuotantoon. Nykyteknologia poistaa etäisyysongelman.

Tampere on havitellut Pirkkalan liittämistä osaksi itseään, ymmärrettävästi. Nämä kunnat ovat kasvaneet yhteen niin asutuksen, kaupan kuin työpaikkojenkin kokonaisuudeksi. Ajatus ei innosta Pirkkalan päättäjiä, sehän on yksi Suomen vauraimmista ja parhaiten hoidetuista kunnista. Työpaikkaliikennettä molempiin suuntiin on kohtuullisen paljon, kunnan kokoon nähden enemmän tamperelaisia saa tulonsa naapurista kuin naapuri Tampereelta.

Tampere nielaisee naapurinsa viimeistään kymmenen vuoden kuluttua.

Loppuun veikkaus: Tampere nielaisee naapurinsa viimeistään kymmenen vuoden kuluttua. Naapuri panee vastaan, mutta ei voi kohtalolleen mitään. Historiakaan ei pelasta.

kirjoittaja on kunnallisneuvos ja pitkän linjan tamperelainen demarivaikuttaja