Pääkirjoitus Miljoonadraamaa – "Mieleen ei saa päästää ajatusta, ettei kaupungin taloudenhoito ole omissa käsissä"

Tampereen tämän vuoden tilinpäätösennuste on ollut kuin draaman kaari. Ensin tasaantuva arki ja suotuisa kehitys järkkyy ulkoa tulleen kriisin synnyttämillä hurjilla kauhukuvilla, jotka huipentuman jälkeen selätetään ja lähdetään liukumaan kohti onnellista loppua.

Vielä helmikuussa ennen koronaa Tampereen kaupungilla iloittiin hiljaa talouden saamisesta tasapainoon, kun nollabudjetti alkoi näyttää mahdolliselta ilman kikkailujakin.

Sitten iski korona ja pahimmissa kauhukuvissa alijäämä karkasi jopa 100 miljoonaan. Elokuussa päästiin vajaaseen 24 miljoonaan ja nyt hallituksen budjettiriihessä kunnille osoittaman tukipaketin jälkeen noin 7 miljoonan euron miinukseen.

Pormestari Lauri Lyly (sd.) arvioi Tamperelaiselle heinäkuun alussa, että koronaisku oli Tampereen kaupungille noin 100 miljoonaa euroa. Nyt valtio näyttäisi kuittaavan laskusta noin 70 prosentin siivun. Verotulotkaan eivät ole vielä laskeneet pelätyllä tavalla.

Miljoonien vilinässä – ja myös miinusten sulamisessa – on juuri nyt vaaransa. Vuoristorata ei saa laittaa päätä pyörälle. Mieleen ei saa päästää ajatusta, ettei kaupungin taloudenhoito ole omissa käsissä. Tai että valtio tarjoutuu kuittaamaan laskun tulevissakin vastoinkäymisissä.

Kohtuulliseksi kääntyvän tuloksen taustalla myös omat sopeuttamistoimet viime vuosilta. Työ on kuitenkin vasta alussa. Tehokkaimpien tapojen etsiminen kaupunkilaisille tarjottaviin palveluihin on edelleenkin isoin tavoite kuntataloudessa. Niille oikeille rakenteellisille uudistuksille on nyt kysyntää. Lakisääteiset palvelut pitää tarjota tinkimättä, mutta järkevimmällä mahdollisella tavalla tuotettuna. Onnistumiset tässä voivat olla tulevaisuudessa iso osa Tampereen vetovoimaa.

Onnellinen loppu on kuitenkin vielä kaukana. Moni asia on vielä sumun sisällä. Vaikutukset teollisuuteen selviävät vasta syksyn aikana. Epidemian eteneminen on vielä arvailua.

Tampereen koronatarinakin on vielä kirjoittamatta. Lopputulokseen voimme onneksi vaikuttaa myös itse.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut