Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sähköbussit selvitettävä 2-vaiheessa – "Vielä ei ole kokemusta, miten ratikan käyttö tulee kehittymään epidemian jälkeen"

Tampereen raitiotien 2-vaihe Pyynikintorilta Lentävänniemeen päätetään, vaikka talouden taivas on putoamassa niskaan.

Sähköbussitekniikka on kehittynyt. Miksi ei tutkita bussivaihtoehtoa? Yksinkertaisesti superbussireitin rakentaminen on edullisempi ja nopeampi investointi.

Hiedanranta etenee ja huolehdimme joukkoliikenteen toteutuksesta tekemällä katureititys nopealle ja muunneltavalle sähköiselle bussiliikenteelle. Saaret jätetään toteuttamatta ekologisten epävarmuustekijöiden takia. Taloudelliset ja tekniset perustelut puoltavat sitä, että nykytekniikan suoma 0-vaihtoehto tutkitaan kunnolla.

Bussivaihtoehdon ekologiselle mallille löytyy varmasti valtion rahoitusta. Nyt Tampereen kaupungissa ja allianssissa on aika katsoa strateginen pikapysähdys ja nopea uudelleenarviointi ja budjetointi.

Ratikan rakennustyöt rasittavat kaupungin liikennettä vielä useita vuosia. Vielä ei ole kokemusta, miten ratikan käyttö tulee kehittymään epidemian jälkeen. Kohtuuhintaiset ja -kokoiset asunnot ovat merkittävä osa hyvinvointia, niistä on puute. Ratikan rakentamisen hyötynä korostettiin asuntojen arvonnousua pääreittien varrella. Tämä on surullinen ristiriita.

Hyvä, että tutkitaan VR:n lähiliikenne. Tietoa ja malleja voi hakea Skånesta ja Trondheimista. Siellä lähtökohtana oli koko lääni ja koko joukkoliikenne, ei keskuskaupungin kupla. Juna–ratikka–bussi-linjat eivät saa aiheuttaa matkojen pidentymistä ja rasittavuutta vaihtoineen, kuten näyttää käyneen metrobussitoteutukselle Trondheimissa.

Vielä ei ole kokemusta, miten ratikan käyttö tulee kehittymään epidemian jälkeen.

Yritykset ja työ ovat avainasemassa, julkinen sektori ei voi hoitaa kaikkea. Mistä töitä? Miten tilauksia vientiyrityksille? Miten saamme töitä pk-yrityksille teollisuudessa ja palvelualoilla? Yhdessä ne kaikki kivet käännetään.

Sirpa Kuusela

YTM, yrittäjä

Tampere