Lukijalta | Voimakas ei yhdistystoiminnan leikkaussuunnitelmille – "Tämä olisi katastrofi!"

Valtiovarainministeriö julkisti elokuussa budjettiehdotuksen, joka tyrmistytti minua ja varmasti monia muitakin diabeetikkoja.

Ministeriön ehdotuksessa järjestöjen avustuksista leikattaisiin peräti 127 miljoonaa euroa. Kolmannen sektorin sote-järjestöjen rahoituksesta lähtisi kertarysäyksellä pois kolmasosa nykytasosta. Tämä olisi katastrofi!

Tampereen diabetesyhdistys, kuten moni järjestö, tekee sellaista työtä, jota kukaan muu ei yhteiskunnassamme hoida.

Avustusten leikkaaminen vaikuttaisi välittömästi kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten elämään. Monet diabeetikoille tarjotut tukimuodot loppuisivat välittömästi tai niitä pitäisi supistaa niin paljon, että yhä useampi apua tarvitseva putoaisi pois yhdistyksen tarjoamasta turvaverkosta.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Pirkanmaalla tyypin 1 diabetesta sairastavien määrä on kasvanut 22 prosenttia ja tyypin 2 diabetesta sairastavien määrä on kasvanut 76 prosenttia. Jos kasvu jatkuu samanlaisena, on Pirkanmaalla vuonna 2030 jo 74 000 diabeetikkoa. Tästä joukosta noin 24000 olisi yli 70-vuotiaita.

On todella tärkeää, että diabetesyhdistyksen rahoitus turvataan valtion, eikä Veikkauksen varoista. Tampereen diabetesyhdistys tekee tärkeää ja mittavaa työtä Pirkanmaan diabeetikkojen hyväksi. En edes halua ajatella, mitä siitä seuraisi, jos matalan kynnyksen palveluamme ei olisi.

Yhdistyksen näkyväksi tekeminen niin kasvoilla kuin ihmisten tarinoilla yhdistää diabeetikkoja ja heidän läheisiään. Kokemus siitä, ettei ole yksin eikä kummallinen poikkeus, on hyvin tärkeää.

Diabeetikkojen edunvalvonnan takaa asiansa osaava yhdistys. Nyt tarvitaan kaikkien diabeetikkojen ja heidän läheistensä tuki, ettei yhdistystoiminta vaarannu!

Jaakko Hyytinen

Tampereen disbetesyhdistyksen hallituksen jäsen

1-tyypin diabeetikko 45 vuotta

diabeetikkopojan isä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut