Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee kaikkia tuottajia – "Julkinen sektori ei onnistu ilman yksityistä"

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on muutos, joka vaikuttaa merkittävästi suomalaisten hyvinvointipalveluiden laatuun, saatavuuteen ja sote-yrittäjyyden kehittymiseen.

Hallituksen esitysluonnos ei tunnista paikallista palvelutuotantoa. Se ei myöskään huomioi työllisyysvaikutuksia eikä kuntien elinvoiman kehittämistä. Käytännössä yritysvaikutusten arviointia ei ole laadittu.

Lakiluonnos jättää huomiotta yli 18 000 sote-yrityksen merkityksen osana suomalaisten palvelutuotantoa. Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelee 80 000 ihmistä. Suomalaisten palvelut voidaan turvata vain hyödyntämällä näiden yritysten ja ihmisten tarjoamia resursseja ja osaamista. Nykymuotoinen esitys johtaisi toteutuessaan siihen, että paikallinen monipuolinen palveluverkosto kuihtuu ja sen seurauksena saatavuus heikkenee erityisesti maaseudulla.

Suomen Yrittäjät julkisti näkemyksensä hallituksen esitysluonnoksesta 3. syyskuuta ja esitti samalla kattavan korjauslistan lakiluonnoksiin. Korjattavaa riittää. Vähäisillä muutoksilla esitys ei vastaa siihen, mitä ihmiset hyvinvointipalveluita saadakseen tarvitsevat, eikä julkisen talouden kestävyyshaasteisiin tai palvelumarkkinoiden kehittämiseen.

Sosiaali- ja terveydenhuolto tarvitsee kaikkia tuottajia. Julkinen sektori ei onnistu ilman yksityistä. Yrityksillä on oltava selkeä rooli palveluntuottajana, ja sote-palveluiden tuottamisen osalta julkisen sektorin oman tuotannon tulee tapahtua samalta viivalta kuin yksityisen.

Maria Virtanen

Yksityisissä sote-yrityksissä työskentelee 80 000 ihmistä.

elinkeinoasioiden päällikkö

Pirkanmaan Yrittäjät