Pääkirjoitus: Ratikkaläksy lapsiperheille – "Jokainen koulu- tai harrastusreitille sattuva ratikkareitin ylitys pitää käydä katsomassa yhdessä lapsen kanssa"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampere siirtyy tällä viikolla ratikka-aikaan myös ei-hervantalaisella maaperällä. Tähän mennessä Tampereen ensimmäisellä ratikalla oli ajettu katuverkossa vain Hervannassa. Maanantaina se valloitti Tampereen uuden ratikkakylän Kalevan ja eteni Itsenäisyydenkadulle. Tällä viikolla korkataan myös Taysin haara Kaupinkadulle saakka.

Ratikka on kokonaan uusi tekijä tamperelaisessa liikenteessä. Vaikka se ison osan reitistä kulkeekin omassa käytävässään, täytyy uusi kulkupeli pitää mielessä, liikkuu kaupungilla sitten millä tavalla tahansa.

Autoilija joutuu totuttautumaan uuteen aikaan tutuissa risteyksissä. Ratikka muuttaa vanhat vihreät vaaralliseksi monessa vilkkaassa risteyksissä, jossa se on muuttunut kaupungin tavaksi jo vuosikymmeniä sitten.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden pitää muistaa oikeasti katsoa kumpaankin suuntaan kiskoja ylittäessään. Hiljainen kulkupeli ei isolla äänellä tulostaan varoita ja jarrutusmatka on kiskoilla aivan erilainen kuin kumipyörillä. Väistäminenkään ei raiteilta onnistu.

Tarkkaavaisuuden lisäksi myös ratikka-ajan liikennesäännöt kannattaa kerrata nyt. Raitiovaunuvalojen toimintaperiaate on ensiarvoisen tärkeä sisäistää. Muistaa sopii myös se, että ratikkaa pitää väistää tasa-arvoisessa risteyksessä, vaikka se vasemmalta tulisikin. Erityisesti kävelijöiden ja pyöräilijöiden kannattaa selvittää, mitä eroa on suojatiellä ja ylityspaikalla, kun lähtee kiskojen yli.

Jokaisen on syytä ottaa ratikka-ajan liikennesäännöt kotiläksykseen viimeistään nyt. Ennen kaikkea tämä pitää muistaa lapsiperheissä. Jokainen koulu- tai harrastusreitille sattuva ratikkareitin ylitys pitää käydä katsomassa yhdessä lapsen kanssa. Jollei tätä ole tehty, aika on nyt. Loppuvuoden aikana koeajot levittäytyvät Pyyninkintorille saakka ja keskustassa liikkuu entistä enemmän lapsia, myös ilman vanhempiaan. Koeajo- ja koeliikenneratikoita kulkee reitillä liikenteen tästä eteenpäin liikenteen alkuun elokuussa 2021 saakka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.