Pääkirjoitus: Siksakista syntyy uusi Vanha Domma – "Uutta hienoa Kalevaa, siis"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön Toasin järjestämä arkkitehtikilpailu legendaarisen opiskelija-asuntola Vanhan Domuksen tulevaisuudesta ratkesi torstaina.

Kilpailun tavoitteena oli Domuksen kulttuuriympäristön arvon varjeleminen, mutta rakennusten säilyttäminen tai purkaminen jäi kilpailijoiden harkittavaksi. Kilpailun asetelma oli siis monella tapaa hyvin mielenkiintoinen.

Voittajaksi nousi JADA Oy:n ja Lindroos Architects Oy:n ehdotus Siksak. Siinä ratkaisuna oli se, että Vanhan Domuksen vanhin osa säilytetään ja peruskorjataan ja katutasoon avattaisiin muun muassa kahvila-ravintola ja yhteistilaa. Samankorkuinen 4–5-kerroksinen uudisosa tehtäisiin puuelementeistä.

Raati kehui voittajaa ”hyvin persoonalliseksi tulkinnaksi Kalevan kaupunkirakenteesta”. Lisäksi se on ”kokonaisuutena hyvin raikas näkemys ja tuottaisi mielenkiintoista opiskelija-asumista sekä kaupunkikerrostumaa alueelle”.

Neljästä osasta syntyvä siksakkitalo lienee ollut tuomaristonkin silmissä työn koukku. Sammonkadun ja Teiskontien varressa seisovien 1900-luvun alkupuolen modernia funktionalistista kaupunkisuunnittelua edustaneiden talojen joukossa muoto on todellakin raikkaan poikkeava.

Tosin muodon rikkominen on jo Kalevassa tuttua, kuten esimerkiksi jo 1950-luvulla valmistunut Kiinanmuuri osoittaa. Siksak on siis kaikin puolin uuden ratikkakaupunginosan arvon mukainen ja tasapainoisesti perinnetietoinen ja perinteitä rikkoja suunnitelma. Uutta hienoa Kalevaa, siis.

Kaleva on kaupunginosa, jossa perinteet ja uudistuminen on osattu pitää tasapainossa. Näin on tehty myös 50 vuotta täyttävässä Tampereen vanhimmassa yksityisessä omistuksessa olevassa ruokaravintolassa Coussiccassa, jossa vanhan Etu-Kalevan oman ravintolan henkeä on vaalittu vahvasti, vaikka asiakkaita laajalla säteellä saapuukin.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut