Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Korona ja pakkotoimet – "En oikein osaa hahmottaa, millainen pakkotilanne paikallisella tasolla johtaisi sisäiseen yhteisymmärrykseen"

Maailma on menossa outoon malliin. Unkarissa tapahtui kansannousu 1956 vastustamaan ”suurta sosialistista maailmanjärjestystä”. Liike tukahdutettiin liittolaispanssarilla. Mitähän mahtavat ajatella menneisyyden kansannousuun osallistujat, kun eräs Viktori panee parlamentin kiinni ja nappaa vallan omalle piirilleen, eikä vaaleilla valittu elin saa päättää asioista. Oireet tuovat mieleen ajat 1930-luvulta.

Meillä eduskunta päättää edelleen asioista hallituksen esityksestä, mitkä menettelytavat sopivat poikkeustilanteeseen. Näin meneteltiin 1939–1945. Euroopassa sotaa käyvissä maissa Suomen lisäksi parlamentti taisi toimia vain Britanniassa. Demokratian perusperiaatteet pidettiin kunniassa. Henkilökemioissa oli ongelmansa, eikä niistä ole päästy eroon.

Samat periaatteet ovat toimineet ja toimivat edelleen paikallisella tasolla. Ongelmatkin ovat lähes samat. Onneksi valtakunnan tasolla puheyhteydet ovat säilyneet. Se on edellytys asioista päätettäessä ja ratkaisujen toimeenpanossa. Kuntatasolla sen olettaisi toimivan jopa paremmin, ovathan päätöksentekijät kasvotusten helposti tavoitettavissa. Jatko riippuu valmiudesta keskusteluun, miten asiat hoidetaan. Siihen pitää pyrkiä, vaikka tie olisi pitkäkin.

Periaatteellisista eroista on vaikea päästä ratkaisuihin. Kriisitilanteessa hallitus ja opposition löysivät yhteisen linjan. Yhteinen etu ajoi ryhmäetujen edelle. Työmarkkinat on hyvä esimerkki siitä, miten nopeasti menettelyistä sovittiin. Ei siinä ihan Tammikuun kihlaustasoon ylletty, mutta hyvään lopputulokseen kumminkin.

En oikein osaa hahmottaa, millainen pakkotilanne paikallisella tasolla johtaisi sisäiseen yhteisymmärrykseen. Mahdollisuus siihen on, jos vältetään väärän tiedon levittämistä ja karsinonintia johonkin nurkkaan.

kirjoittaja on kunnallisneuvos ja pitkän linjan tamperelainen demarivaikuttaja

En oikein osaa hahmottaa, millainen pakkotilanne paikallisella tasolla johtaisi sisäiseen yhteisymmärrykseen.