Pääkirjoitus: Teattereissa uusia tähtiä! – "Ensi-iltakauden tähdet ovat seisseet teatterien ovilla ja käytävillä"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

Tampereen teatterien syyskausi on alkanut poikkeuksellisissa olosuhteissa. Käytännössä kaikilla näyttämöillä käytössä on noin puolet katsomokapasiteetista, katsojat ohjataan paikoilleen ja sieltä pois, väliaikatarjoilut pitää useimmissa tapauksissa tilata etukäteen pöytiin ja maskin käyttöä suositellaan vahvasti katsojillekin. Kaikki ovat asioita, joita harva teatterissakävijä pystyi kuvittelemaan esimerkiksi vuosi sitten.

Tilanteen erikoislaatuisuutta ja haastavuutta myös taloudellisesti ei tarvitse erikseen perustella. Teatterilaitosten kulurakenne on raskas. Vaikka tulot puolittuvat, menoja ei puoliteta esimerkiksi pudottamalla näytelmistä joka toinen roolihahmo pois. Teatterit elävät vahvasti tapahtuma-alan talousahdinkoa.

Onnistumis i a on nähty. Viimeistään Komediateatterin näyttämöllä Sirkku Peltola vahvistanut asemansa Suomen näytelmäkirjailijoiden ja teatterintekijöiden supertähtenä. Tai että rockmusikaaliksi huikeasti taipunut Hamlet on TTT:lle spektaakkeli, joka on noussut ansaitusti isoksi puheenaiheeksi muuallakin kuin Tampereella. Tuskin myöskään TT:n kassamagneetiksi odotettu Peter Pan menee pieleen menee pieleen...

Teatterien kannalta tärkeää on kuitenkin se, että huippusuoritukset ja pääroolit on nähty muualla kuin näyttämöllä. Ensi-iltakauden tähdet ovat seisseet teatterien ovilla ja käytävillä. Henkilökunta on siirtänyt koko teatterikokemusta mullistavat turvallisuusohjeet käytäntöön niin, että ne ovat tuntuneet olleen voimassa jo vuosia. Katsoja on kokenut olevansa konkreettisen huolenpidon kohteena ovelta ovelle koko teatterikäynnin ajan. Myös ohjeiden kiertämiseen on puututtu kohteliaan napakasti.

Viesti Tampereen teattereilta on selvä: esityksiin voi tulla turvallisin mielin. Toteutus ja käytäntö kertoo, että viesti on myös uskottava. Tämä on erittäin tärkeää koko tapahtuma-alan kannalta. Pandemiaolosuhteissa saatetaan tehdä tapahtumia ja kulttuuria vielä pitkään. Onnistumisia on ollut muuallakin. Hyvien käytäntöjen toivoisi nyt kiertävän tapahtumajärjestäjältä toiselle. Näin pidetään ihmiset turvallisesti liikkeellä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut