Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Perinteinen osaaminen kunniaan rakentamisessa – "Säilyneet vanhat rakennukset ovat myös hyvin pitkän ajan ”tuotekehityksen” tuloksia"

Viimevuosina vihreä liike on tullut esille voimakkaasti, mutta harvemmin tulee ajateltua, että talon rakentamisella voidaan vaikuttaa niin ympäristöön kuin ilmastonmuutokseenkin.

Kun eläimet rakentavat pesänsä – ilman suunnittelijaa – ne käyttävät aina tarkoituksenmukaisia ja kauniita rakennustapoja. Samoin tekivät ihmiset vielä muutama sukupolvi sitten.

Miksi vanhat rakennukset sitten istuvat useimmiten rauhallisesti ja kauniisti suomalaisessa maisemassa ja miksi uudet rakennelmat lähes aina työntyvät esiin epäharmoonisella usein häiritsevällä tavalla? No, osasyy on varmaan kirjoittajan hieman vanhanaikaisessa käsityksestä siitä mikä on kaunista ja mikä ei, mutta kuitenkin uskon, että moni on kanssani samaa mieltä.

Rakennuspaikan valinta on yksi vaikeimmista päätöksistä, joita tehdään, ainakin pientaloja rakennettaessa. Kaupungissa kaavottaja ratkaisee sen jo suurelta osin, mutta kaavoittamattomalla alueella ja kesämökeissä siihen itsekin voi vaikuttaa.

Yleensä hiekkamaa eteläisellä tai läntisellä mäellä tai rinteessä on myös rakennukselle lämmin paikka. Talon pohjoispuolelle voi jättää suojametsää. Rakennuksen etelä- ja länsipuolelle voi jättää tai istuttaa joitakin lehtipuita. Ne päästävät lehdettömänä auringon valon ja lämmön lävitseen kylmänä vuodenaikana ja suojaavat siltä lehdellisinä kesäaikana.

Samaa tehtävää varten harjakattoisessan talossa pitää olla kunnon räystäät, jolloin matalalla oleva talviaurinko lämmittää paistamalla sisään, kun taas korkealla olevan kesäauringon säteet pysähtyvät osittain pitkiin räystäisiin.

Säilyneet vanhat rakennukset ovat myös hyvin pitkän ajan ”tuotekehityksen” tuloksia.

Rakennuksen sokkelin pitää olla riittävän korkea, jotta maakosteus ei pääse lattian kautta rakennukseen. Ainakin kaksi porrasta sisäänkäyntioven edessä yleensä riittää nostamaan lattiapinnan selvästi ulkopuolista maata korkeammalle. Lisäksi vetävät salaojat ja sokkelista poispäin viettävä pintamaa, ajaa samaa asiaa.

Säilyneet vanhat rakennukset ovat myös hyvin pitkän ajan ”tuotekehityksen” tuloksia. Parhaat sopivammat ja kauniimmat talomallit on saatu aikaiseksi epäonnistumisten ja onnistumisten kautta. Näin ne ovat luonnollisen karsintaprosessin tuloksia. Myös rakennuksien inhimillinen mittakaava ja luonnon omista aineista saadut (punamulta, keltamulta) värisävyt sopivat väritykseen.

Unohtaa ei sovi myöskään rakennuksen massojen (lattiat, tiili-ja hirsiseinät, kalusteet, uunit jne.) kykyä varastoida auringon ja muista lämmönlähteistä (ATK-laitteista, TV:stä, lämpimästä vedestä, ihmisistä, valosta jne.) tulevaa lämpöä ja luovuttaa sitä takaisin kun huoneen lämpötila laskee alle massan lämpötilan. Lisäksi ne tasoittavat talvella sisäilman kosteutta.

Rakennustarvikkeiden valmistukseen kuluva energia unohdetaan usein. Tässä vertailussa uusiutuva puu on ylivoimainen ykkönen. Puun suosiminen säästää ilmakehää ja rakentajan kukkaroa, luonnollisesti.

Taisto Loponen

rakennusmestari