Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lauri Lylyn kolumni Kaupungit tekevät tulevaisuuden ratkaisuja – "Kuntien on mietittävä uudelleen olemassa olonsa ydin"

Korona on iskenyt loven talouteen. YT-uutiset, lomautukset ja kassavaje kurittavat. Toimeentulo ja pärjääminen ovat koetuksella. Jokainen yrittää parhaansa. Tilanne on vaikea.

Monet arjen rutiinit on jouduttu muokkaamaan korona-aikaan sopiviksi. Muutos koettelee hermoja, kestävyyttä ja stressinsietoa.

Kunnissa tämä näkyy palveluiden kysyntänä, joka kasvaa. Lisäavun järjestäminen poikkeuksellisessa tilanteessa vaatii joustamista. Käsipareja ei äkkiä tyhjästä nyhjästä.

Kaiken keskellä on myös valmisteltava vuoden 2021 talousarvio, vaikka talouden näkymät ovat hataria. Miten koronan tuoma iso talousvaje kurotaan umpeen ja varmistetaan elvytys suuria hankkeita jatkamalla?

Apua näihin investointeihin voidaan saada EU:n elvytyspaketista, josta Suomeen on tulossa noin 2,5 miljardia.

Osana tätä jokainen EU:n jäsenvaltio esittää uudistus- ja investointiohjelman vuosille 2021-23. Suomen ohjelma on valmisteilla valtiovarainministeriössä.

Kuntien on mietittävä uudelleen olemassa olonsa ydin.

Varmaksi tiedetään, että tulevia tukirahoja saa käyttää vain elvytykseen: rakenneuudistuksiin ja tulevaisuusinvestointeihin.

Tässä suurten kaupunkiseutujen apu on välttämätön. Kasvuseutuja on hyödynnettävä työllisyyden, yrittämisen ja kasvun työkaluna.

Isot tulevaisuus investoinnit ja kestävän kehityksen ratkaisut syntyvät suurissa kaupungeissa. Tampereen esimerkkejä ovat ratikka, uudistuva teollisuus, kestävä ja kiertotaloutta hyödyntävä kaupunginosa Hiedanranta ja julkisten hankintojen suuntaaminen kestävään kehitykseen.

Oman lisänsä tulevan ennakointiin tuo lausuntokierroksella oleva sote- ja maakuntauudistus.

Jokaisen meistä on ollut helppo samaistua kotikuntamme järjestämiin palveluihin.

Sote-uudistuksessa yhteiskunnan palvelujen antajat on tarkoitus jakaa kahtia: sote-maakuntiin ja kuntiin. Tämä korostaa siirtymävaiheessa kuntien roolia opetus- ja elinvoimaorganisaationa ja maakuntia huolehtimisorganisaatioina.

On syytä kysyä, mikä on jäljelle jäävän kunnan olemassa olon oikeutus.

Kuntien on mietittävä uudelleen olemassa olonsa ydin, joka rakentuu kasvatustehtävään ja elinvoiman luomiseen.

kirjoittaja on Tampereen pormestari (sd.)