Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Lisää muisteloita! – "Kummolan ja Jari Korkin vauhdikkaasti tapahtumasta, kabinetista ja asiasta toiseen etenevä teos on tärkeä ja kiinnostava muunkin kuin lukevan yleisön näkökulmasta"

Vilkkaan tamperelaisen tietokirjasyksyn odotetuimmista opuksista viime viikolla esiteltiin Mikko Alatalon elämäkerta ja tällä viikolla on vuorossa Kalervo Kummolan muistelmat. Kumpainenkin ovat tamperelaisia monitoimimiehiä, jotka ovat jättäneet kestävimmät jälkensä muualle kuin politiikkaan.

Kummola kertoo pitkällisestä patistamisesta huolimatta epäröineensä pitkään muistelmien tekemistä. Lopputulosta hän kutsuu mieluummin muisteloiksi.

Nimityksellä ei ole niin väliä. Tärkeintä on lopputulos. Kummolan ja Jari Korkin vauhdikkaasti tapahtumasta, kabinetista ja asiasta toiseen etenevä teos on tärkeä ja kiinnostava muunkin kuin lukevan yleisön näkökulmasta.

Presidentti Mauno Koivisto muistutti sisäpoliittisten muistelmiensa (Kaksi kautta – Muistikuvia ja merkintöjä, 1994) esipuheessa, että on tekstissä esittänyt asiat omasta ja omien pyrkimystensä näkökulmasta. Muut tehköön sen omastaan.

Tämä on oleellisista ja näin sen pitääkin olla. Jokaisen jollain tapaa merkittävässä ja päättävässä asemassa olleen ihmisen elämäkerta, muistelma tai muistelo ovat kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta tärkeä. Ne auttavat tulevia sukupolvia osana kokonaiskuvaa hahmottamaan, miten tähän on päädytty ja mitkä asiat ovat olleet päätöksen tekijöille itselleen tärkeitä.

Tästä näkökulmasta juuri Kummolan muisteloihin liittyvät suuret odotukset. Kalervo Kummola tunnetaan miehenä, jonka sanalla on ollut poikkeuksellinen painoarvo paikoissa, joissa päätöksiä tehdään. Tulevaisuuden Tampereen historian kirjoittamisen kannalta tässä ei tarvitse pettyä. Kummola on avannut taustoja monessa Tampereen kannalta tärkeän päätöksen osalta.

Teoksessa hän sijoittaa itsensä tamperelaisen aseveliakselin vuosikymmeniselle jatkumolle. Samalla viikolla kuin Kummolan muistelmat julkaistiin, kokoomuksen ja demarien yhteistyön toinen pitkäaikainen tukimies Seppo Kovala menehtyi pitkällisen sairauden murtamana. Hänestäkin muisteloita riittäisi.

Tamperelainen ottaa osaa Seppo Kovalan omaisten ja ystävien suruun.