Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Valtaan kuuluu myös vastuu – "Vaalit tulevat aikanaan, mutta siinä välissä on hoidettava maan asioita"

Kulunut viikko on tuonut mukanaan huonoja talousuutisia. Finnairin ja Swisportin lähes 2000 hengen irtisanomiset ovat ymmärrettäviä, koska lentoliikenne on pienentynyt murto-osaan koronan vuoksi.

Pysäyttävä sen sijaan oli UPM:n päätös lopettaa pysyvästi Kaipolan paperitehdas Jämsässä. Se tarkoittaa suoraan 450 työpaikan menetystä ja välillisesti lakkauttaminen koskee vieläkin suurempaa joukkoa.

Kovin isku koituu tietenkin työssä menettäneille, joiden on hyvin vaikeaa saada yhtä hyvin palkattua työtä, ainakaan kotiseudultaan. Isku on myös valtava hieman Sastamalaa pienemmälle Jämsälle, jonka verotulot romahtavat kymmeniä miljoonia vuositasolla.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on reagoinut tehtaan lakkautukseen syyllistämällä UPM:ää. Globaalissa taloudessa yritykset tekevät päätökset siitä mihin investoivat ja missä tehtaitaan pitävät kokonaistuloksen perusteella. Kun sanomalehtipaperin kysyntä vähenee, niin jostain tehdas lakkautetaan. Sen vuoksi oikea kysymys on se mitä Suomessa on tehty väärin, jotta tehtaan sulkeminen kohdistuu juuri Suomeen?

Politiikan avulla voidaan vaikuttaa kilpailukykyyn. Hallitus päättää energiaverosta, polttoaineverosta, yritysverosta, arvonlisäverosta ja myös siitä rajoitetaanko metsähakkuita. Työmarkkinapolitiikassa päätetään vuosityöajasta, palkoista ja työn sivukuluista. Nämä kaikki asiat vaikuttavat siihen kuinka houkuttelevaa on pitää tehdasta Suomessa tai investoida Suomeen.

Sanna Marin lisäsi kierroksia nostamalla esiin kysymykseen siitä, pitäisikö Suomessa korottaa irtisanomissuojaa ja siten tehdä tehtaiden sulkemisesta yrityksille entistä kalliimpaa. Tämäkin viesti varmasti yrityksissä huomioidaan. Toivoa sopii, että se ei vireillä olevissa yt-neuvotteluissa kiihdytä irtisanomisia entisestään.

Politiikan avulla voidaan vaikuttaa kilpailukykyyn.

Valtiojohdon lausunnoilla on iso merkitys suuryritysten päätöksiin. Yritysten päätökset puolestaan vaikuttavat suoraan tuhansien suomalaisten työpaikkoihin ja elämään. Sen vuoksi jokainen lausunto kannattaa harkita tarkkaan. Ideologiset puheet kuuden tunnin työpäivästä eivät myöskään houkuttele investoimaan Suomeen.

Maan hallituksen ministerien on ymmärrettävä, että valtaan kuuluu myös vastuu. Vaalit tulevat aikanaan, mutta siinä välissä on hoidettava maan asioita. Vallassa olevien tehtävänä ei voi olla äänestäjien miellyttäminen, vaan yhteisten asioiden hoitaminen suomalaisten parhaaksi.

Arto Satonen

Kansanedustaja ( kok.)

Sastamala