Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Uutta alkua tarvitaan – "Olisi tärkeää, että yrityksen vaikeuksiin voitaisiin puuttua jo aikaisemmin"

Aika ajoin keskusteluun nousee yrittäjän hankala mahdollisuus uuden yritystoiminnan aloittamiseen konkurssin jälkeen. Tätä keskustelua käytiin erityisen voimakkaasti ainakin 1990-luvun laman jälkeen, ja nyt asia on jälleen akuutti koronan takia.

Vaikka tilanne on parantunut, edelleen noin joka kymmenes yritys epäilee ylipäätään sitä, selviääkö tästä kriisistä pystyssä vai ei. Kevään aikana on tehty erilaisia maksujärjestelyitä tai yritykset ovat saaneet julkista tukea toimintaansa, mutta likimainkaan kaikkia haasteita ei ole vielä selitetty. On hyvä muistaa, että henkinen jaksaminen ja taloudelliset ongelmat kulkevat käsi kädessä. Meillä ei ole tässä tilanteessa talouden rakenteemme vuoksi ole varaa menettää yhtään työpaikkaa tai lisätä sosiaalimenoja.

Valitettavan monen yrittäjän tie pysähtyy konkurssiin. Joskus siihen ajautumiseen on syytä katsoa peilistä, muttei läheskään aina. Korona on hyvä esimerkki yllättävästä tekijästä, jonka puhkeamiseen yrittäjä ei ole voinut vaikuttaa millään tapaa.

Suomessa tarvittaisiin nyt konkurssilainsäädännön kokonaistarkastelua ja esimerkiksi verottajan ohjeiden uudelleen tarkastelua. Lainsäädännössä voitaisiin esimerkiksi lyhentää maksuhäiriömerkintöjen tallennusaikaa, säätää lailla yrittäjälle mahdollisuus saada pankkipalveluita, selvittää ulosottoaikojen vanhentumista, konkurssin kokeneen yrittäjän mahdollisuutta päästä helpommin velkajärjestelyyn, luvanvaraisten elinkeinojen lupaehtojen tarkastelua, ja niin edelleen.

Yrityssaneeraus ei ikävä kyllä ole ollut aina helppo vaihtoehto jatkamiskelpoiselle yritykselle. Olisi tärkeää, että yrityksen vaikeuksiin voitaisiin puuttua jo aikaisemmin. Tällainen menettely onkin parhaillaan Euroopan unionin laajuisesti valmisteilla. Pohjan tälle mallille on antanut Pirkanmaan Yrittäjien ja Yrityskummien yhteisen tukipalvelun luoman malli. Siinä yrittäjää autetaan yhdessä laajan verkoston kanssa niin taloudellisissa kuin henkisissä ongelmissakin.

Ennakointi yrittäjän vaikeuksissa, velkasaneerauksen aktiivinen käyttö ja lopuksi lainsäädännön helpotukset rohkaisisivat aktiivisesti yrittäjiä uuteen alkuun ja samalla vähentäisivät yrittäjän epäonnistumisen pelkoa. Näin saisimme kaikki mukaan työllisyystalkoisiin.

kirjoittaja on Pirkanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja