Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Testit kuntoon – nyt! – "Homma tökkii testaamisessa jo paljon ennen syksyn ja talven flunssa-aaltoa"

Fimlab avasi maanantaina koronatestauksen suuren drive-in-näytteenottopisteen Tampereen messu- ja urheilukeskuksen C-halliin. Alustavasti näytteenottoa pyritään tarjoamaan seitsemänä päivänä viikossa aamusta iltaan. Tavoitteena on alkuvaiheessa ottaa 900–100 näytettä päivässä. Viikonvaihteen Tamperelaisen uutisjutussa avattiin sitä, miten monivaiheinen näytteenottoprosessi autosta käsin onnistuu.

Fimlabin yhteistyö hiljentyneistä halleista kärsineen Tampereen Messujen tapahtumatoimisto Finland Eventsin kanssa on hyvä esimerkki innovatiivisuudesta ja päättäväisyydestä, jota testauskapasiteetin kasvattaminen juuri nyt tarvitsee.

Loppukesällä yleistyneet hengitystieinfektiot ehtivät jo osoittaa, että muun muassa hallituksen keväällä esittämät pontevat lupaukset siitä, että testauskapasiteetti laitetaan mahdollista toista aaltoa varten kuntoon, olivat ainakin osittain jääneet pelkiksi puheiksi.

Loppukesän ongelmat tuntuvat käsittämättömiltä siksi, että Suomen linjaksi kevään rajoitusten jälkeen vakiintunut hybridistrategia perustuu nimenomaan tehokkaaseen testaamiseen, tartuntaketjujen jäljittämiseen, tartunnan saaneiden eristämiseen ja sairastuneiden hoitamiseen. Nyt homma tökkii testaamisessa jo paljon ennen syksyn ja talven flunssa-aaltoa.

Elokuulta on raportoitu tapauksista, jossa testiin on jonotettu ensin lähes viikko ja sen päälle melkein sama aika on odotettu sen tulosta.

Monissa toimisto- ja asiantuntija-ammateissa etätyöt sujuvat kotoa voinnin mukaan, mutta esimerkiksi monet kaupan ja hoitoalojen työntekijät odottavat testiä ja tulosta pääosin toimettomina. Kaksi viikkoa on tällaisessa tilanteessa sekä työntekijän että työnantajan näkökulmasta kohtuuttoman pitkä aika. Tällä yhtälöllä pienikin flunssa-aalto johtaa monilla työpaikoilla työntekijöiden loppumiseen.

Laajamittaisten rajoitusten välttäminen on koko Suomen ja meidän kaikkien kannalta nyt ensi arvoisen tärkeää. Koronatestauksen laittaminen kuntoon on ylivoimaisesti tärkein edellytys sille, että yhteiskunnan rattaat pyörivät.