Kolumni Kansallinen rekisteri helpottaisi velallisia – "Rekisteri olisi velallisen avuksi, luotettava ja henkilökohtainen järjestelmä"

Korona-aika vaikeuttaa monien pienituloisten tilannetta. Kannan erityistä huolta maksuhäiriöisten tilanteesta. Velkaantuminen voi edesauttaa syrjäytymistä, maksuongelmien lisääntymistä sekä henkistä pahoinvointia.

Pahimmassa tapauksessa ihminen voi menettää uskon omaan tulevaisuuteensa.

Velallisia helpottaisi kansallinen rekisteri, johon perintäyhtiöt voisivat kootusti ladata henkilöiden eri maksuvaatimukset. Rekisteri olisi velallisen avuksi, luotettava ja henkilökohtainen järjestelmä.

Monilla maksuvaikeuksissa olevilla saattaa olla useita perintäyhtiöitä takanaan, kun velkaa on tullut monelta eri suunnalta. En ihmettele, että joskus saattaa vakavasti myöhässä oleva lasku jäädä maksamatta, kun sitä ei joko fyysisesti löydä tai sen on unohtanut uusien laskujen painaessa päälle.

Rekisteriin tulisi olla pääsy omilla verkkopankkitunnuksilla, josta näkisi laskut ja henkilökohtaisen velkatilanteensa. Jos rekisterissä voisi samalla maksaa velkaansa pois, olisi rekisterin käyttö tehokasta ja vaivatonta. Samalla velka pysyisi paremmin kontrollissa ja laskut maksettuina.

Rekisterin muina ominaisuuksina pitäisi olla suora viestintämahdollisuus perintäyhtiölle. On hyvin vanhanaikaista soitella tuntikaupalla perintäyhtiöitä läpi ja kysellä omia velkojaan, sähköisesti tämä kaikki nopeutuisi huomattavasti.

Kaupungin tulisi myös tarjota kunnollisia tukipalveluita.

Rekisteristä olisi hyötyä myös maksuvaikeuksissa olevien henkilöiden asioita hoitaville viranomaisille. Yhteen sovitetut sähköiset järjestelmät mahdollistaisivat viranomaisten pääsyn rekisteriin, josta voisi nähdä henkilön kokonaistilanteen. Tampereen kaupungin on syytä käydä läpi omat palvelunsa ja velkaneuvonnan toimivuus, sillä ihmiset tarvitsevat nyt tukea.

Kaupungin tulisi myös tarjota kunnollisia tukipalveluita peliongelmiin ajautuneille henkilöille. Velkaantumisen taustalla voi olla sosiaalisia ja tunneperäisiä ongelmia, joihin ihmiset tarvitsevat tukea. Velkaantua voi silti kuka tahansa, jos elämässä tapahtuu jotain yllättävää, esimerkiksi vakava sairastuminen.

Meidän on mietittävä pitkäjänteisiä ja kansalaisia helpottavia toimia, kun koronan myötä yt-neuvottelut ja irtisanomiset kasvavat.

Kirjoittaja on tamperelainen kaupunginvaltuutettu (sin.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut