Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Liha ja maito kielletään! – "Tampere on vaarallisella tiellä"

Tampere on vaarallisella tiellä. Valtuustossa esitettiin päiväkotien ja koulujen liha- ja maitotuotteiden käytön vähentämistä 25 prosentilla. Kuulostaa viattomalta.

Mikäli esitys olisi mennyt läpi, myöhemmin vuorossa olisi myös toisen asteen oppilaitokset ja vanhainkodit, ja prosenttina 50.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti jo 2019 Vihreiden esityksestä, että maidon ja lihan syömistä vähennetään 50 prosentilla Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa sekä muissa kaupungin tarjoamissa ruokapalveluissa, kuten esimerkiksi vanhainkodeissa.

Syynä ilmastopäästöt.

Suomen ilmastopäästöt ovat promillen luokkaa. Ruokatuotantomme osuus globaaleista päästöistä on täysin merkityksetön. Suomalainen liha- ja maitotuotanto on puhdasta, eettistä ja vähäpäästöistä.

Pitääkö Suomen muka lopettaa lihan ja maidon käyttö ilmastonmuutoksen nimissä, kun samaan aikaan kehittyvät maat rakentavat hiilivoimaloita, ostavat autoja ja lisäävät lihansyöntiään?

Pitääkö Suomen muka lopettaa lihan ja maidon käyttö?

Ymmärrän, että kannetaan aitoa huolta. On kuitenkin vaarallista, että poliitikot määräävät ideologisista syistä mitä ihmiset saavat syödä.

En yllättyisi, mikäli nykyään etenkin nuorilla naisilla yleistyvät vaaralliset syömishäiriöt olisivat osaltaan tulosta ilmastokeskustelusta ja ihmisten jatkuvasta syyllistämisestä.

Päiväkodeissa ja kouluissa tarjottava lämmin ateria saattaa olla monelle lapselle päivän ainoa kunnon ateria.

Lapsen henkinen ja fyysinen kehitys edellyttää hyvää ja monipuolista ravintoa, myös liha- ja maitotuotteita.

Oli yllätys, että Tampereella niin Vihreistä, Vasemmistoliitosta kuin demareista tuli kannatusta lihan ja maidon 25-prosenttiselle kiellolle.

Nykyään moni kuntalainen sanoo, että politiikka ei kiinnosta.

Ehkä pitäisi kiinnostaa, jos haluaa varmistaa, että saa jatkossakin syödä lihaa ja juoda maitoa – ja että oma lapsi tai oma iäkäs äiti tai isä saa niin tehdä.

Äänestäjän tulee valita puolensa. Sen verran pelottavan pienet olivat äänimäärien erot, kun valtuutetut Tampereella asiasta äänestivät.

Kirjoittaja on perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja.