Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Koronakriisi koettelee järjestöjä

Koronakriisin vuoksi Suomen talous on ajautunut tilanteeseen, joka yritystoimintojen lisäksi vaarantaa myös järjestökentän. Monet järjestöt ovat joutuneet sopeuttamaan toimintaansa ja perumaan sovittuja kursseja, monia tapahtumia. Osa järjestöistä on joutunut irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään. Koronakriisi ja Veikkaustuottojen laskusta aiheutuneet menetykset ovat johtamassa kansalaisyhteiskunnan rahoituksen leikkauksiin.

Onneksi Marinin hallitus on luvannut korvata järjestökentälle mahdolliset Veikkauksen tulojen vähentymisestä aiheutuneet avustusrahat. Nyt on aika hallituksen lunastetta antamansa lupaus.

Järjestöt ovat tärkeitä toimijoita Suomessa ja niiden toimintakenttä on laaja. Järjestöjen palvelutuotantojen keskeytyminen osuu erityisen kipeästi haavoittuviin ihmisryhmiin, syrjäytymisvaarassa oleviin sekä lapsiin ja perheisiin. Valtion korona-avustuksia jaettaessa tulisi kiinnittää enemmän huomiota ihmisille ja yhteiskunnalle tärkeiden järjestöjen ja yhdistysten toimintaedellytyksiin.

Suomalaisella järjestökentällä on tärkeä rooli kriisitilanteessa ja jopa vielä tärkeämpi kriisin jälkiseurauksia korjattaessa. Mikäli järjestöjen toimintaedellytyksistä ei huolehdita ja niille ei kohdenneta riittävästi tukea, on vaarana, että moni järjestö ei selviä kriisin yli.

Toivomme hallitukselta pikaisia toimia, jotta järjestölähtöinen auttamistyö, vapaaehtois- ja vertaistoiminta saadaan turvattua. Järjestöillä on merkittävä rooli myös urheilun, tieteen, taiteen ja nuorisotyön sektoreilla.

Lähellä viranomaistoimintaa olevia toimintoja tulisi siirtää avustusten piiristä budjettirahoituksen piiriin ja näin Veikkauksen tuoton alenemaa voitaisiin tasoittaa budjettivaroin. Myös arpajaisveron laskeminen ja Veikkauksen aseman, kanavointikyvyn vahvistaminen olisivat käytettävissä olevia keinoja.

Koronavirustilanteen myötä, vuodelle 2021 myönnettävissä olevien STEA-avustusten määrää tulee arvioida uudelleen. On pelättävissä, että avustuksiin käytettävissä oleva rahamäärä laskee, vaikka avustusten tarve monissa järjestöissä on päinvastoin kasvanut. Vaarana on järjestöjen toiminnan nopea kuihtuminen.

Sari Tanus

Keliakialiiton puheenjohtaja

Antero Laukkanen

Psoriasisliiton puheenjohtaja