Kun kävin koulua, niin Tampereella ja Turussa oli yhtä paljon asukkaita. Muutettuani viitisen vuotta sitten Pirkanmaalle, niin tämä tieto viimeistään vanheni.
Todellisuudessa muutos oli tapahtunut hiljalleen sinä aikana, kun asialle ei ollut minulle merkitystä.
Moni muukin tieto on päässäni varmasti vanhentunut, mutta teen niiden aavistusten pohjalta varmojakin päätelmiä todellisuudesta.
Lisäksi usein tiedot ovat likiarvoja ja stereotypioita. Niiden tarkoitus on toki helpottaa valitsemista ja päättämistä, mutta samalla ne usein estävän asian oikean laidan tunnistamisen.
Sain kesän alkupuolella olla pari kertaan mukana jakamassa Ruokapankin ruoka-apua.
Se moninaisuus, jonka kohtasin, haastoi vahvasti ajatukseni ruoka-avun tarvitsijasta.
Elämän silmälasit tarvitsevat huolenpitoa.
Samalla se muistutti minua suhteellisen turvatussa tilanteessa elävää siitä, että pienikin muutos voi radikaalisti muuttaa elämän tilannetta.
Yle Puheelta tuleva Vammaiskultti–ohjelma on toinen, joka on ravistellut omia ajatuksiani aivan viime aikoina.
Kehitysvammaisen veljen kautta yksi todellisuus on toki minulle avautunut, mutta ohjelma on hyvällä tavalla rikkonut aikaisemman kokemuksen tuomia luutumia ja stereotypioita.
Ajattelen silmälaseja tässä vertauksena. Sain ensimmäiset silmälasit kolmannella luokalla, kun en enää etupenkistäkään oikein nähnyt taululle.
Jos laseja ei olisi ollut, niin elämäni olisi vähitellen rajautunut noin kahden metrin säteelle. Pari vuotta sitten sain kaksitehot, jolloin lukemisesta tuli taas nautinnollista.
Elämän silmälasit tarvitsevat myös jatkuvaa huolenpitoa. Niitä on syytä puhdistaa, jotta näkisi asiat mahdollisimman selkeästi.
Välillä elämän silmälaseja on syytä tarkistaa ja muokata radikaalistikin, koska maailma ympärillä on jatkuvassa muutoksessa.
Silmälasien vaihtaminen tarkoittaa minulla uusiin näkökulmiin perehtymistä ja jatkuvaa uteliaisuutta.
Mitä se sinulle voisi tarkoittaa?
Kirjoittaja on Tampereen seurakuntien viestintäjohtaja.