Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Uusi nimike: digitapahtumakoordinaattori – "Digitapahtumiin kannattaa satsata ja niitä kannattaa kehittää"

Tapahtuma-alasta on kasvanut taloudellisesti ja työllistävyydeltään merkittävä toimiala, johon kuuluvat muun muassa musiikki-, kulttuuri-, koulutus- ja teknologiatapahtumat sekä erilaiset verkostoitumistapahtumat.

Nykyään noin 80 prosenttia tapahtumajärjestäjän työajasta (ainakin omastani) kuluu läppärin äärellä taulukoiden, projektisuunnitelmien ja markkinointitehtävien parissa. Vaikka tapahtumia onkin jo pitkään markkinoitu pääosin digitaalisten kanavien kautta, korona aiheutti loikan myös tapahtuma-alalla. Videoteknologia ja verkkoalustat piti oppia parissa päivässä.

Tavallaan olisi loogista, että hiilineutraalissa tulevaisuudessa kaikki tapahtumat toteutettaisiin verkossa. Oliko covid-19 se mitä tarvittiin, jotta voitiin ottaa taas harppaus eteenpäin?

Vastaus ei ole yksinkertainen. Kaikkea ei voi viedä verkkoon. Esimerkiksi isojen musiikkitapahtumien järjestäminen kokonaan digitaalisina harvemmin kerryttää kassaa niin, että se olisi kannattavaa.

Puhutaan myös hybriditapahtumista, joissa järjestäjien aika, rahat ja järki menevät sekä fyysisen että digitaalisen tapahtuman yhtäaikaiseen tuottamiseen. Usein resurssit ovat rajalliset ja riittävät jompaankumpaan toteutustapaan.

Hybriditapahtuma voi parhaimmillaan olla paras vaihtoehto kaikista. Huonoimmillaan sekä fyysinen että digitaalinen ulottuvuus kärsivät.

Digitapahtumiin kannattaa satsata ja niitä kannattaa kehittää

Elämyksellisyys ja ”human connection” saattavat toteutua puutteellisesti digitapahtumissa, olemmehan niitä kansakuntana vasta opettelemassa. Onneksi emme ole jähmettyneet paikoillemme, vaan alkaneet kehittää.

Etätapahtumat tuovat lisää mahdollisuuksia syrjäseuduilla asuville ja niille, jotka eivät muuten pääsisi osallistumaan. Verkossa osallistujia voi olla enemmän kuin fyysisisissä tapahtumissa, eikä osallistuminen katso maiden rajoja.

Digitapahtumiin kannattaa siis satsata ja niitä kannattaa kehittää – kannustan kärsivällisyyteen!

Uusi nimike ”digitapahtumakoordinaattori” on maailmalla jo vakiintunut. Tännekin se on tulossa.

kirjoittaja on Tampereen kauppakamarin tapahtuma- ja viestintäkoordinaattori