Lukijalta | Jaksavatko omaishoitajat? – "Omaishoito on inhimillistä ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin nähden valtava säästö kuntien taloudelle"

Keskustelu omaishoitajien jaksamisesta erityisesti koronan oloissa on tarpeellinen. Kysymys siitä, onko omaishoitajien lakisääteisten vapaiden pitäminen mahdollista koronapandemian oloissa on tärkeä siksikin, että emme tiedä onko pandemian toinen aalto tulossa ja jos, niin missä laajuudessa.

Mahdollisuuksia vapaiden pitämiseen on ollut jossakin määrin, mutta ei riittävästi. Lisäksi noista mahdollisuuksista ei selvästikään ole ollut tarpeeksi tietoa.

Tämä ei ole ainoa asia, jossa kaupungin palveluiden saatavuuden tiedottaminen ontuu. Tiedottamiseksi ei riitä digitaalisesti jaettu tieto. Kaikilla ei ole mahdollisuuksia käyttää nettiä. Omaishoitajien määrä ei myöskään ole niin suuri etteikö etenkin poikkeusolosuhteisiin liittyvän tiedottamisen voisi varmistaa heille henkilökohtaisesti.

Sosiaali-ja terveyslautakunnassa on toistuvasti kannettu huolta omaishoitajien jaksamisesta. Todellinen mahdollisuus pitää vapaapäiviä on tietysti tärkeä jaksamiseen vaikuttava asia. Jaksamiseen vaikuttaa myös omaishoitajien työn arvostus, jota voidaan osoittaa hoitopalkkioiden koolla.

Viime vuosien talouden säästöpaineissa on joskus nostettu esiin se, että Tampereella palkkiot ovat eräitä naapurikuntia suuremmat ja että Tampereella jokainen kriteerit täyttävä on oikeutettu omaishoidon tukeen.

Joissakin kunnissahan omaishoitoon myönnetään budjetissa tietty määräraha ja kun se on käytetty ei uusia tukipäätöksiä budjettivuoden aikana tehdä.

Tiedottamiseksi ei riitä digitaalisesti jaettu tieto.

Onneksi lautakunta ei ole lähtenyt heikentämään hoitopalkkioita, ei myöskään sijaisten palkkioita, joka esitys hiljakkoin tuotiin lautakuntaan, eikä rajaamaan omaishoitajien määrää. Tästä on jatkossakin pidettävä kiinni ja pohdittava erilaisia keinoja, joilla omaishoitajien jaksamista tuetaan nykyistä enemmän.

Omaishoito on inhimillistä ja vaihtoehtoisiin hoitomuotoihin nähden valtava säästö kuntien taloudelle.

Ulla-Leena Alppi

kaupunginvaltuutettu (vas.), sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut