Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ei kannata huutaa, kun voi puhua – "Tampereellakaan mikään puolue ei pysty yksinvaltaiseen päätöksentekoon"

Vaalien läheisyys on alkanut näkyä Tampereellakin. Yhä kovemmat äänenpainot ovat vallanneet paitsi valtuuston, myös kaupunginhallituksessa tehdyt esitykset ja tietenkin monet kuntapolitiikkaan keskittyvät sosiaalisen median ryhmät.

Osin tämä on hyvinkin ymmärrettävää: tarve erottautua on kova, ja ne, jotka vetävät mutkat kaikkein suorimmiksi, vähintään huomataan. Esimerkiksi ilmaston kanssa suoraa viestiä tarvitaankin, muuhun ei ole aikaa.

Samaan aikaan olen alkanut pohdiskella. Edesmennyt presidentti Mauno Koivisto käytti sanontaa “olemme täällä huutohollin päässä toisistamme”. Tällä hän tarkoitti Suomen kokoisessa maassa sitä, että kaikki ihmiset ovat tavoitettavissa helposti. Tampereella ei tarvitse edes huutaa: tavallinen puheäänikin kuullaan, jos sitä vain haluaa käyttää.

Olen kuitenkin havainnut, että olemme ajautuneet poliittiseen kulttuuriin, jossa osalla toimijoista on tarkoituksenaankin vain yrmyillä, repiä ja rikkoa. Usein he ilmeisesti unohtavat sen, että taas kohta voi olla yhteistyön aika.

Loputon riitely helposti turmelee mahdollisuudet tehdä luontevaa, tai edes välttävää yhteistyötä. Koronan oloissa, ja myös myöhempinä vaikeina aikoina, rajut railot puolueiden ja yksittäisten poliittisten toimijoiden välillä ovat erityisen valitettavia.

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö vaikkapa vaaleissa tai arjessakin pitäisi tuoda eroja esiin. Tietenkin pitää, ja parhaimmillaankin politiikka on erilaisten intressien ja päämäärien yhteensovittamista. Kavahdan aina heitä, jotka kertovat toimivansa ilman poliittisia päämääriä - kukaan, edes vilpittömin viranhaltija, ei voi erottaa arvojaan tai ihanteitaan toiminnastaan.

Tampereellakaan mikään puolue ei pysty yksinvaltaiseen päätöksentekoon.

Parempaa maailmaa voi rakentaa monesta lähtökohdasta, ja monenlaiseen päämäärään pyrkien. Nämä eivät aina ole sovitettavissa yhteen. Silti useimmiten kannattaisi yrittää.

Tampereellakaan mikään puolue ei pysty yksinvaltaiseen päätöksentekoon, ainakaan nyt käytössä olevan demokraattisen järjestelmän puitteissa. Silloin kannattaa muistaa, että he, joita haukkuu tänään, saattavat olla tarpeellisia yhteistyökumppaneita heti huomenna.

kirjoittaja on elivoimasta ja kilpailukyvystä vastaava apulaispormestari (vihr.)