Kolumni | Korsi kekoon – "Koronalaskua ei pidä sysätä heikoimmille"

Koronakevään jäljiltä taloustilanne ei ole helppo. Nyt on elvytyksen aika: tarvitaan työn ja ihmisten ostovoiman turvaamista. Ei ole aika korottaa esimerkiksi pieni- ja keskituloisten tuloveroja. Ei ole myöskään leikkausten aika. Eikä näiden kummankaan aika pidä olla jatkossakaan.

Siksi on etsittävä eri mahdollisuuksia lisätä yhteisiä voimavaroja.

Niitä tarvitaan, jotta voimme turvata terveydenhuollon, koulutuksen ja vanhusten hoivan rahoituksen – kansalaisten turvallisen elämän puitteet.

Yksi vastaus tähän on oikeudenmukainen verotus. Olisi aika tilkitä aukkoja, joiden kautta vauraimmat voivat maksaa huomattavasti vähemmän veroja kuin tavallinen palkansaaja, eläkkeensaaja, työtön tai lapsiperhe.

Finnwatchin selvityksen mukaan suuria omaisuustuloja saaneet muuttavat selvästi muita useammin maihin, joissa omaisuuksia verotetaan kevyesti. Suomi menettää verotuloja, kun varakkaalla on esimerkiksi mahdollisuus siirtää kirjat ulkomaille matalan verotuksen maihin ennen sijoituksen myyntiä.

Tätä voitaisiin ehkäistä niin sanotulla arvonnousuverolla.

.

Se mahdollistaisi veron perimisen voitosta Suomeen siltä osin, kun se on meillä syntynyt. Kyse on verotulojen jaosta maiden välillä - eli siitä, että suomalaiset saavat ne verotulot, mitkä suomalaisille kuuluvat.

Tällainen vero yhteisöjen osalta meillä jo on, sitä edellyttää EU:n veronkiertodirektiivi. Ei olisi kohtuutonta, jos vastaava tulisi myös yksittäisille sijoittajille.

Tämä vero on käytössä monessa maassa, kuten Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Ranskassa, USA:ssa.

Meillä aina kun tämänkaltaisia avauksia tehdään, tuppaa tulla joukko kovaäänisiä kommentteja, että tämä ei mitenkään kävisi päinsä.

Usein nämä tulevat tahoilta, jotka seuraavaksi kertovat, että ”talouden pelastamisen nimissä” on pakko vaikkapa leikata työttömyysturvaa.

Oma arvovalintani on selvä. Koronalaskua ei pidä sysätä heikoimpien maksettavaksi. Pääomat ja isot omaisuudet voivat kantaa osansa.

Reilua on, että kaikki ovat kantamassa kortensa kekoon.

Kirjoittaja on tamperelainen kansanedustaja (sd.)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut