Kolumni Tapahtumajärjestäjät asettavat turvallisuuden etusijalle – "Pelkästään osallistujamääriin sidotut rajoitukset eivät enää ole perusteltuja"

Suomi onnistui keväällä hidastamaan koronaviruksen leviämisen tehokkailla, perustelluilla rajoituksilla ja turvaamaan ihmisten turvallisuuden ja terveyden. Näyttää siltä, että rajoituksia joko kiristetään tai höllennetään vielä pitkään. Meidän on opittava toimimaan siten, että turvaamme turvallisuuden ja terveyden, mutta myös ihmisten toimeentulon ja loivennamme koronasta syntyvää talouskriisiä.

Kevään rajoitukset syöksivät tapahtuma- ja kulttuurialan ennennäkemättömään ahdinkoon. Valtio tuki avustuksilla, mutta rajoitukset pysäyttivät alan lähes kokonaan, mikä on johtanut rajuihin tappioihin. Monilla liiketoiminta on pysähtynyt. Yhteiskunta ei ole valitettavasti täysin pysynyt kärryillä elinkeinorakenteemme muutoksista siinä, miten merkittävästä teollisuusalasta on kyse. Toki ala on itsekin vasta herännyt merkitykseensä kansantaloudelle.

Kesäkuussa perustettu Tapahtumateollisuus ry edustaa tapahtumajärjestäjiä sekä alan palveluita ja asiantuntijoita. Alalla on tuhansia yrityksiä. Useiden miljardien toimiala työllistää vähintään 300 000 ihmistä.

Rajoitusten tulee kohdella eri elinkeinonharjoittajia tasapuolisesti ja varmistaa, että toimenpiteet eivät ole näennäisesti hillitseviä, vaan kohdentuvat turvallisuuteen ja terveyteen.

Muutamakin suurteollisuusyrityksen johtaja on vedonnut minuun tapahtumasektorin elvyttämiseksi. Isoja kauppoja ei tehdä Teams-palavereissa, vaan ne edellyttävät osallistujien fyysistä kohtaamista. Arkkitehtitoimistossa työskentelevä ystävä totesi, että sopimuksia alkoi syntyä, kun tapaamiset ja tapahtumat jälleen sallittiin.

Olennaisinta on löytää mahdollisimman turvallinen tapa toteuttaa tapahtumia. Pelkästään osallistujamääriin sidotut rajoitukset eivät enää ole perusteltuja. Tapahtumajärjestäminen on normaaliolosuhteissakin vahvasti säädeltyä ja vastuu yleisöturvallisuudesta on suuri. Siksi nykytilanteessa on järkevintä, että ihmiset kokoontuvat ammattimaisten, ohjeita noudattavien tapahtumanjärjestäjien turvallisissa tapahtumissa.

Elokuussa on järjestetty paljon turvallisia ja vastuullisia tapahtumia. Muutama niistä sai kohtuuttomasti huomiota. Viranomaisohjeet olivat osin epäselvät. Siksi Tapahtumateollisuus ry laatii parhaillaan viranomaisyhteistyössä turvallisen tapahtuman standardia. Siinä turvavälit, kasvomaskit ja hygienia mahdollistaisivat suurenkin osallistujamäärän turvallisen kokoontumisen, kunhan tila on riittävän suuri.

kirjoittaja on Tampere-talon toimitusjohtaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut