Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni | Tervetuloa Leena Jaskanen – "Tällä valtuustokaudella tuskin päästään kuukauden keskimääräisiin käsittelyaikoihin"

Pormestariohjelmaan kirjatuista tavoitteista eräs kunnianahimoisimmista osui rakennusvalvontaan: rakennuslupien käsittelyajan tulisi olla yksi kuukausi. Tavoitteen saavuttaminen on osoittautunut niin haastavaksi, että sitä on jouduttu loiventamaan.

Alkuperäisen tavoitteen saavuttaminen on vaikeaa, muttei mahdotonta. Tällä valtuustokaudella tuskin päästään kuukauden keskimääräisiin käsittelyaikoihin, mutta edellytykset niin nopeaan prosessiin voidaan vielä luoda.

Keväällä eläköityneen rakennustarkastaja Eija Muttonen-Mattilan aikana käynnistettiin täysin digitaaliseen rakennuslupaprosessiin tähtäävä toiminta lupa.fi-järjestelmän avulla. Jos ennen kannettiin kansioita käsittelijältä toiselle, nyt käsittely on rinnakkaista eikä papereita juuri tarvita.

Rakennuslupia on myönnetty viime vuosina ennätysmäärä - verrokkikaupunkeja pienemmällä henkilöstöllä. Verrokiksi voisi kuitenkin ottaa vaikkapa Järvenpään, jossa rakennusvalvonnan henkilöstömäärä on pysynyt samalla tasolla yli kymmenen vuotta.

Tampereen yleiskaavaa valmistellaan tietomallipohjaisena, jollaiseksi koko maankäytön prosessi muuttuu lähivuosina. Se tarkoittaa erilaisia 3D-pohjaisia tiedostoja, joista on hyötyä kaikissa vaiheissa yleiskaavoituksesta asemakaavoituksen kautta rakennuslupiin. Mallien avulla suunnittelijat voivat sijoittaa vaikkapa rakennuksen suoraan kaupungin tietomalliin, jolloin nähdään heti, miten se siihen sopii. Tämä helpottaa ja nopeuttaa osapuolten välistä vuorovaikutusta.Maankäytön kokonaisprosessin kehittämisessä Tampere on seurannut Vantaan esimerkkiä. Myös Tampereella tähtäimen on oltava siinä, että rakennustarkastusta ei nähdä enää erillisenä maankäytön vaiheena, vaan osana luvan hakijan prosessia, jossa viranomaisilla on pääsy rakentajien sekä suunnittelijoiden tietopankkeihin.

On mahdollista saavuttaa tilanne, jossa tekoäly varmistaa rakennuksen täyttävän lain vaatimukset. Silloin lupaprosessit eivät Tampereellakaan enää kestä kuukausia vaan muutaman viikon, parhaimmillaan vain päiviä.

Tampereen uudeksi rakennustarkastajaksi valittu Leena Jaskanen on tehnyt pitkän uran pääkaupunkiseudulla ja hän siirtyy Tampereelle prosessien kehittämisen eturintamassa olevasta Vantaan rakennusvalvonnasta. Lämpimästi tervetuloa!

Kirjoittaja on kaupunkiympäristön palvelualueen apulaispormestari (kok.)