Pääkirjoitus: Pitkät kolme vuotta – "Moni näyttää löytävän sosiaalidemokraattisen arvopohjan helpommin vihreistä kuin SDP:stä, myönsi Marin Tamperelaiselle vielä kolme vuotta sitten"

Petteri Mäkinen

Petteri Mäkinen

SDP kokoontuu viikonloppuna Tampereelle puoluekokoukseen, jossa puolue siirtyy virallisestikin Antti Rinteen kaudesta Sanna Marinin aikaan. Tamperelaisen politiikan asiantuntijan Pertti Timosen mukaan Marin kääntää puoluetta kohti vihreitä ja vasemmistoliittoa. Korpikommunistit ja rasvanahkaduunarit jäävät puolueessa sivummalle ja ay-liikkeen asemakin saattaa heikentyä, analysoi dosentti.

Uutta polvea edustava puoluekokouksen Sorsapuiston kotinsa naapuriin saava Ilmari Nurminen, 29, vakuuttaa, että duunariäijä tuntee puolueen omakseen jatkossakin. Marinin tukija on vakiinnuttanut paikkansa uudessa nuorten nousevien demarien joukossa. Vielä muutama vuosi sitten tällaisen ryhmän olemassa olon mainitseminen olisi saanut röhönaurut.

Tasan kolme vuotta sitten Marin myönsi Tamperelaisen haastattelussa, että kannattajakunnan vanheneminen ja nuoriin vetoamaton imago ovat isoja ongelmia puolueelle. Moni näyttää löytävän sosiaalidemokraattisen arvopohjan helpommin vihreistä kuin SDP:stä, myönsi Marin Tamperelaiselle vielä kolme vuotta sitten. Tuolloin suosio laahasi, Rinne töpeksi ja omat riitelivät julkisuudessa.

Minäkin toivon, että joku pelastaa demarit, vastasi kansanedustaja heittoon, pelastaako Sanna demarit. En koe olevani tällä hetkellä valmis puheenjohtajaksi, minusta tuntuu yhä keskeneräiseltä ja olen poliittisesti kasvuvaiheessa, luetteli Marin haastattelussa kolme vuotta sitten.

Nyt demarit on valtionhoitajapuolue, joka jyrää ylivoimaisessa gallupjohdossa. Marin on juuri nyt monen silmissä se pelastaja, jonka viitan ottamista hän kolme vuotta sitten vältteli.

Kolme vuotta saattaa tuntua nyt todella pitkältä ajalta. Haasteet eivät ole silti pienentyneet ja odotukset ovat kasvaneet merkittävästi. Ylivoimaisesti tärkeintä eli valtiontalouden ongelmia ei tarvitse kerrata. Puolueen sisältäkään ongelmat eivät ole hävinneet.

Haasteiden ylittämiseksi ajatukset keskeneräisyydestä ja myös poliittisen kasvun jatkumisesta ovat yhä terveitä ja suhteellisuudentajuisia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.