Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tamperelaisen vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Kolumni Musta kevät muuttui valoisaksi kesäksi

Matkailualaa on ravistellut ennen kokematon pysähtyminen. Syynä on koronaepidemia, joka näkyi keväällä liiketoiminnan romahduksena.

Kesämatkailu onneksi lähti pienin askelin käyntiin kesäkuussa ja heinäkuussa. Tampereella oli ennakkotietojen mukaan jo 18 prosenttia enemmän hotellimajoittujia kuin edellisenä vuotena, mutta huonevarauksia oli 18 prosenttia vähemmän. Tämä todennäköisesti kertoo siitä, että suomalaiset perheet ovat olleet liikkeellä ja Tampere verrattuna muihin kaupunkeihin on pärjännyt hyvin tilanteen huomioon ottaen.

Koko vuodesta tulee matkailualalle vaikea. Yritetään selvitä tästä, jotta pystymme myös jatkossa tarjoamaan hyviä palveluja ja kokemuksia matkailijoille.

Vuosi 2021 näyttää tämänhetkisten arvioiden mukaan olevan myös haastava, sillä ulkomaisten matkailijoiden isoa kasvua ei kannattaa odottaa ennen kuin korona on saatu kuriin ja rokote laajaan jakeluun. Kokoukset ja tapahtumat toivottavasti pääsevät uudestaan alkamaan ja sen myötä pian näemme taas kansainvälisiä tapahtumia Tampereella.

Mikä sitten matkailussa muuttuu vai muuttuiko mikään? Yleensä erilaisten kriisien jälkeen matkailu on palannut muutamassa vuodessa samalle kasvukäyrälle kuin ennenkin.

Ihmisillä on halu matkustaa ja nähdä muita maita sekä kulttuureja. Tämä tuskin on mihinkään muuttunut.

Ihmisillä on halu matkustaa ja nähdä muita maita.

Silti on hyvä nähdä trendit, jotka olivat jo ennen koronaa ja jotka nyt vahvistuivat.

Lähimatkailu on jo parin vuoden aikana ollut kasvussa ja sai nyt aivan uuden sykäyksen. Lähimatkailuun kuuluu niin kotimaan matkailu kuin muut lähialueet eli Itämeren alue.

Suomen ja Tampereen kannattaa lähivuosina keskittyä näihin alueisiin, sillä pelkällä kotimaan matkailulla emme pärjää.

Toinen tärkeä trendi on luonto- ja järvimatkailu, johon Pirkanmaalla pystytään yhdistämään tasokas kaupunkilomailu. Visit Tampere ja Metsähallitus tekevät tässä hyvää yhteistyötä.

Ensi vuoden aikana kehitämme muun muassa kansallispuistojen ja muiden palvelujen yhteensovittamista, jotta ne olisivat helposti löydettävissä ja ostettavissa.

Lisäksi parannamme kestävää liikkumista esimerkiksi uusien latauspisteiden avulla.

Kirjoittaja on Visit Tampereen matkailujohtaja.