Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Koronan toinen aalto vältetään vain yhteisvastuulla – "Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa..."

Suomen koronatilanne näytti jo pidemmän aikaa saadun hallintaan. Pirkanmaalla meni viikkoja ilman uusia tartuntoja.

Tuoreessa muistissa pitäisi kaikilla olla kevät, jolloin yhteiskunta nopeasti muuttui lähes totaalisesti: perusopetuksessa siirryttiin etäopetukseen, moni hoiti päiväkoti-ikäisiä lapsia kotona yrittäen tehdä etätöitä samalla, isovanhempia ei päässyt tapaamaan, satoja tuhansia ihmisiä lomautettiin, yksinäisyys lisääntyi ja kansantalous sukelsi viennin mukana. Yksin viime mainitun seurauksena tulee lähivuodet olemaan kovia aikoja taloudessa, mikä heijastuu suoraan ihmisten arkeen.

Koronan toisen aallon torjunnassa ei riitä se, että osa tekee kaikkensa tartuntojen välttämiseksi. Kesän lopulla liian monen ihmisen käyttäytyminen epidemiaa kohtaan muuttui. Seurauksena on ollut uusia tartuntoja sekä altistumisia.

Infektiotautien ylilääkäri Markku Broas kertoi lähes kaikkien hänen tietoonsa tulleiden viimeaikaisten koronatapausten johtuneen siitä, etteivät ulkomailla koronaan altistuneet noudattaneet karanteeniohjeita.

Hiljattain Bukarestin paluulennolta tulleista ihmisistä kolmannes kieltäytyi vapaaehtoisesta Korona-testistä. Ex-keihäänheittäjä Seppo Rätykin hermostui twiitaten suorasukaiseen tyyliinsä: ”Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa, että sinne on virustaudin aikana pakko tunkea.”

Tilanne on se, että viimeistään nyt jokaisen on nähtävä omien valintojensa vaikutukset koko yhteiskuntaan. On selvää, että riskialueeksi määritetyistä maista saapuvien karanteeniohje pitää pikaisesti laajentaa omaehtoisesta karanteenista viranomaisohjeeksi. Ei voi olla niin, että ulkomaanmatkoilta palataan suoraan kouluun, päiväkotiin, yleisötapahtumiin tai yökerhon tiskille.

Mikä s----na siellä ulkomailla on niin hienoa...

Suomen ja ennen kaikkea kuntien talous ei kestä toista kevään kaltaista romahdusta. Vaikutukset ulottuvat pienistä lapsista, kouluikäisten oppimisvajeeseen, työpaikkoihin, urheiluun, kulttuuriin, ikäihmisten arkeen ja niin edelleen – ihan kaikkiin ihmisiin ja terveyteen.

Noudatetaan siis varovaisuutta, pidetään huolta turvaväleistä, käsihygieniasta ja ennen kaikkea toisistamme.

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (vihr.) ja sivistys- ja kulttuurilautakunnan varapuheenjohtaja